«Σανίδα σωτηρίας» για το αναπτυξιακό πρόγραμμα των «εθνικών» αρμάτων μάχης επόμενης γενιάς τύπου Altay φαίνεται πως είναι η συμφωνία που υπέγραψαν η Τουρκία και η Δημοκρατία της Κορέας, όπως ονομάζεται επίσημα η Νότια Κορέα, αναφορικά με την προμήθεια των κινητήρων που θα κατασκευάσουν οι Νοτιοκορεάτες.
Όπως είχε γράψει το OnAlert από τον περασμένο Μάρτιο, η τουρκική εταιρεία BMC υπέγραψε συμφωνίες με δύο εταιρείες της Νότιας Κορέας, την Doosan και την S&T Dynamics, με στόχο τον κινητήρα και το μηχανισμό μετάδοσης κίνησης του άρματος μάχης. Σε συνέχεια των παραπάνω, ο επικεφαλής της Διοίκησης Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών της Νότιας Κορέας υπέγραψε το αίτημα πρόθεσης για την προμήθεια κινητήρων για τα τανκς τύπου Altay.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημερώθηκε για την συγκεκριμένη εξέλιξη και αντέδρασε εξίσου θετικά με ανάρτηση στο Twitter, όπου λέει χαρακτηριστικά ότι: ««Είναι ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο του έργου [αναπτυξιακού προγράμματος Altay]».
Our strategic partnership w/ #SouthKorea is deepening. Discussed w/PM Kim Boo-kyum investments, balancing trade and cooperation in defense industry. South Korea is our 2nd trade partner in Asia-Pacific. Only country in East Asia with which we have a Free Trade Agreement.🇹🇷🇰🇷 pic.twitter.com/oH9oEBJPH0
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 22, 2021
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Defense News, το πρόγραμμα αρμάτων μάχης επόμενης γενιάς Altay, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαχωρίζεται σε δύο στάδια. Στην φάση «Τ1» όπου προβλέπεται η παραγωγή 250 αρμάτων μάχης και στην φάση «Τ2» που προβλέπεται η παραγωγή της αναβαθμισμένης έκδοσης του τανκ, με το πλάνο να έχει ως στόχο συνολικά την κατασκευή 1.000 αρμάτων μάχης Altay.
Όσον αφορά την επιλογή της Νότιας Κορέας ως στρατηγικό συνεργάτη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία, μετά το γερμανικό εμπάργκο έχει θέσει ως στόχο την «απεξάρτηση» από γερμανικά ανταλλακτικά, οπλικά συστήματα και άλλου είδους τεχνολογίες, όπως κινητήρες εν προκειμένω. Επιπρόσθετα, Η Άγκυρα αντιμετώπισε πρόβλημα και με προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού από την Γαλλία και πιο συγκεκριμένα συστήματα προστασίας για το άρμα μάχης, με τις δύο χώρες πλέον να βρίσκονται σε «αντίπαλα στρατόπεδα».
Με πληροφορίες από: Defence Blog