Altay: Δημόσια παρουσίαση του «νέου» εθνικού άρματος μάχης της Τουρκίας [pics, vid]

Οι Τούρκοι παρουσίασαν σήμερα σε δημοσιογράφους και συντάκτες αμυντικών μέσων ενημέρωσης το «νέο» εθνικό τεθωρακισμένο άρμα μάχης τύπου Altay των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το πρόγραμμα ανάπτυξης του οποίου έχει βρεθεί αντιμέτωπο με μια σειρά προβλημάτων σχετικά με τους κινητήρες και το σύστημα μετάδοσης ταχυτήτων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας η αναβαθμισμένη έκδοση του Altay διαθέτει σημαντικές αλλαγές, όπως σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS), βελτιωμένη θωράκιση και προηγμένο σύστημα έλεγχος πυρός, ενώ ακόμα αποκάλυψαν ότι η κατασκευή των πρώτων δύο τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης μάχης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα παραδοθούν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στα τέλη του ερχόμενου Απριλίου, για να ξεκινήσουν τις δοκιμές.

Στη συνέχεια, οι Τούρκοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι οι δοκιμές αυτές θα ολοκληρωθούν το 2024 και ότι τα πρώτα μοντέλα θα χρησιμοποιούν κινητήρες και σύστημα μετάδοσης από τη Νότια Κορέα. Η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, ωστόσο από το 2026 και έπειτα τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης θα διαθέτουν κινητήρες τύπου BATU των 1.500 ίππων, που θα αναπτύσσει η τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία BMC POWER.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης

Το Altay ήταν προγραμματισμένο να έχει γερμανικά εξαρτήματα, ωστόσο η Γερμανία επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μετά την επίθεσή της στη Συρία το 2019 και η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν προχώρησε. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία σκοπεύει να κατασκευάσει εγχώριους κινητήρες, με την κωδική ονομασία Batu και κιβώτια ταχυτήτων για το τανκ, αλλά ωσότου καταφέρει να κατασκευάσει κάτι, αγόρασε τα νοτιοκορεάτικα εξαρτήματα ως «εναλλακτική».

Η κοινοπραξία BMC (Τουρκίας και Κατάρ) που έχει αναλάβει την κατασκευή των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης και πλέον δεσμεύτηκε να παραδώσει τα πρώτα δύο Altay στην Τουρκία εντός του 2023, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ακόμα την παράδοση οκτώ τανκς ανά μήνα για την αρχική παρτίδα 100 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης.

Το πρόγραμμα αρμάτων μάχης επόμενης γενιάς Altay, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαχωρίζεται σε δύο στάδια. Στην φάση «Τ1» όπου προβλέπεται η παραγωγή 250 αρμάτων μάχης και στην φάση «Τ2» που προβλέπεται η παραγωγή της αναβαθμισμένης έκδοσης του τανκ, με το πλάνο να έχει ως στόχο συνολικά την κατασκευή 1.000 αρμάτων μάχης Altay.