Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει επίδειξη των νέων οπλικών συστημάτων και των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων που κατασκευάζει και αναπτύσσει, με τον Ισμαήλ Ντεμίρ να κάνει ανάρτηση στο Twitter αφιερωμένη στο νέο τουρκικό UAV με την ονομασία ALPAGU, από πρόσφατες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν.
Μετά την ανάρτηση του Προέδρου Ερντογάν για το νέο αντιπλοϊκό πύραυλο Atmaca, σειρά είχε ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) να «διαφημίσει» το drone που αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες των Τούρκων στρατιωτών στο πεδίο της μάχης.
Το ALPAGU είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα επίθεσης που κατασκευάζεται από την εταιρεία STP και την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμαστική εκτόξευση, με αποτελεσματικό πλήγμα ενάντια σε εχθρικό στόχο, κάνοντας χρήση αιωρούμενων πυρομαχικών (loitering ammunition) με τον Τούρκο αξιωματούχο να δηλώνει ότι το ALPAGU που χαρακτηρίζεται ως «Fixed Wing Intelligent Strike UAV» είναι ικανό να λειτουργεί κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, ενώ μπορεί να αναπτύσσεται από έναν στρατιώτη – χειριστή και ναχρησιμοποιείται ενάντια σε σταθερούς ή κινούμενους στόχους με τη βοήθεια ενσωματωμένων και σε πραγματικό χρόνο αλγορίθμων επεξεργασίας εικόνας.
Kendisi hafif etkisi ağır #ALPAGU’dan tam isabet!
STM’nin milli mühendislik kabiliyetiyle geliştirdiği tek er tarafından gece-gündüz etkin operasyon yapabilen Sabit Kanatlı Akıllı Vurucu İHA Sistemi ALPAGU mühimmatlı test atışını başarıyla gerçekleştirdi.
Durmak Yok Yola Devam! pic.twitter.com/BKPwMB9xTe
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) June 17, 2021
Τo drone ALPAGU, όπως και ο «συγγενής» του, το περίφημο Kargu, θεωρούνται και αιωρούμενα πυρομαχικά με ενσωματωμένη πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας, με δυνατότητα χρήσης τους σε αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης. Το ALPAGU εκτοξεύεται, αναπτύσσει τα πτερύγια του και αιωρείται πάνω από μια περιοχή μέχρι να εντοπίσει έναν στόχο προς προσβολή. Έχει επίσης τη δυνατότητα αυτοκαταστροφής, καθώς ενσωματώνει σύστημα στόχευσης βασισμένο στην εικόνα, καθώς και σύστημα αυτόματης ταξινόμησης στόχων, ανίχνευσης και επίθεσης χωρίς τη βοήθεια GPS. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 5 χιλιόμετρα ή δέκα λεπτά πτήσης, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη τους δεν ξεπερνά τα 45 δευτερόλεπτα.
Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφία Twitter