ALP-300G: Ο τουρκικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ραντάρ μεγάλης εμβέλειας της ASELSAN που θα «εντοπίζει» τα F-35 [vids]

Το πρώτο ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας της Aselsan, το ALP-300G, παραδόθηκε στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στις 20 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB).

Το ALP-300G είναι ένα νέο ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και να συναρμολογηθεί σε διάφορες κινητές πλατφόρμες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το ραντάρ είναι ουσιαστικά μια νέα έκδοση του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης «ERALP» που η Aselsan περιγράφει ως ένα ταχέως αναπτυσσόμενο, μεγάλης εμβέλειας ραντάρ AESA. Το σύστημα περιλαμβάνει ένα όχημα 8×8 που φέρει την κεραία και άλλα οχήματα που μεταφέρουν τον σταθμό διοίκησης, τη γεννήτρια και τον εξοπλισμό επικοινωνιών.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της SSB, Haluk Gorgun, είπε ότι το ALP-300G μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε 30 λεπτά, έχει περισσότερες από 4.000 μονάδες μετάδοσης-λήψης και ξεπερνά τις δυνατότητες των ραντάρ που είναι σε υπηρεσία με την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, όσον αφορά την εμβέλεια και την ακρίβεια.

Ο Τούρκος υπουργός, Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος πήγε στην τελετή, τόνισε ότι το ALP-300G είναι το ραντάρ μεγαλύτερης εμβέλειας της Τουρκίας και μπορεί να εντοπίσει ένα ευρύ φάσμα απειλών, συμπεριλαμβανομένων stealth μαχητικών αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων.

Πηγή: Janes