Ο πολιτικός προϊστάμενος στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ, προχώρησε σε αρκετά ενδιαφέρουσες δηλώσεις σχετικά με το μέλλον της USAF, λέγοντας ότι πρέπει να αποσυρθούν επειγόντως παλαιά και «παρωχημένα» αεροσκάφη, ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος «χώρος» για την ανάπτυξη σύγχρονων αεροσκαφών και άλλων μέσων, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την Κίνα.
Ο ίδιος τόνισε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το MQ-9 Reaper, μερικά μεταγωγικά αεροσκάφη όπως το C-130, παλαιότερες εκδόσεις των μαχητικών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης A-10, αποτελούν παραδείγματα πτητικών μέσων της USAF, τα οποία ενώ είναι πολύ χρήσιμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, εντούτοις θεωρούνται «ακατάλληλα» σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τις κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Αλλάζει η στρατηγική της USAF – Στο «στόχαστρο» η Κίνα
Σχετικά με τη νοοτροπία που έχει ο ίδιος ως επικεφαλής της USAF, η φράση του ήταν χαρακτηριστική: «Αν [αυτό που κάνουμε] δεν απειλεί την Κίνα, γιατί το κάνουμε;». Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Κίνα έχει αφοσιωθεί στο να εκσυγχρονίσει τις αεροπορικές της δυνάμεις, με στόχο να νικήσουν τις αντίστοιχες αμερικανικές.
Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της USAF, Πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν, ο οποίος πρότεινε την απόσυρση ορισμένων παλαιών αεροσκαφών, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα μπορεί να εντάξει στον στόλο της περισσότερα stealth αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και άλλα νεότερα μαχητικά, όπως το F-15EX.
Πρόκειται για μια αλλαγή στρατηγικής για την USAF, η οποία για 20 χρόνια περίπου επιχειρεί σε ένα περιβάλλον όπου οι εχθρικές δυνάμεις, όπως οι Ταλιμπάν ή και ο ISIS, δεν διέθεταν ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις ή πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας. Όμως, όλα τα δεδομένα αλλάζουν στο θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού απέναντι στην Κίνα, η οποία διαθέτει όλα τα μέσα για να πλήξει όχι μόνο τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά ακόμα και την εδαφική τους επικράτεια.
Οι «υποψήφιοι» προς απόσυρση
Ο Πτέραρχος Μπράουν είπε ότι μπορούν να αποσυρθούν, λόγω παρωχημένης τεχνολογίας, περιορισμένων δυνατοτήτων σε ένα δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον ή ακόμα και λόγω υψηλού κόστους συντήρησης, μερικά αεροσκάφη όπως:
- μαχητικά
- έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS),
- επιτήρησης και αναγνώρισης, μαχητικών,
- ηλεκτρονικού πολέμου, επιτήρησης και αναγνώρισης
- διοίκησης και ελέγχου
Αν και ο ίδιος αρνήθηκε να κατονομάσει τον τύπο ή τα μοντέλα τους, εντούτοις η πρόταση προϋπολογισμού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για το δημοσιονομικό έτος 2022 «αποκαλύπτει» ότι η USAF ζήτησε την απόσυρση δεκάδων αεροσκαφών όπως:
- αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης τύπου A-10,
- μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15C και F-15D
- μαχητικά αεροσκάφη F-16,
- αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135 και KC-10,
- μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 και
- μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου RQ-4 Global Hawks.
Με πληροφορίες από: Defense News