Alka: Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του συστήματος λέιζερ αντι-drone της Τουρκίας [vid]

Η Τουρκία ολοκλήρωσε πρόσφατα άλλον έναν γύρο δοκιμών στο οπλικό σύστημα «Alka» κατευθυνόμενης ενέργειας για την αντιμετώπιση εχθρικών drones.

Το σύστημα που αναπτύχθηκε από τη Roketsan είναι ένα από τα πολλά κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα που έχουν αναπτύξει οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες, όπως το αμυντικό σύστημα λέιζερ LSS της Aselsan.

Το Alka χρησιμοποιεί ένα σύστημα ηλεκτρομαγνητικής εμπλοκής και ένα λέιζερ των 50 Watt για να απενεργοποιήσει και να καταστρέψει απειλές μικρής εμβέλειας όπως τα drones. Το σύστημα μπορεί επίσης να εξουδετερώσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Roketsan.

Το ηλεκτρομαγνητικό σύστημα λειτουργεί σε εμβέλεια έως και 1.000 μέτρα, ενώ το λέιζερ είναι αποτελεσματικό στα 750 μέτρα.  Το σύστημα χρησιμοποιεί αυτόματη αναγνώριση στόχων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη (AI) και είναι ικανό για νυχτερινές λειτουργίες.

Η Roketsan αποκάλυψε το σύστημα το 2019 μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης, ενώ πλέον η τουρκική εταιρεία εργάζεται για να ενσωματώσει το σύστημα σε ένα όχημα ξηράς.

«Η κινητή μονάδα θα είναι ιδανική για την προστασία των στρατευμάτων και των επιχειρήσεων, ενώ το σταθερό σύστημα θα προσφέρει προστασία για αρχηγεία, βάσεις, πλοία και άλλα στρατηγικά σημεία», υποστήριξε ένας μηχανικός της Roketsan.

Με πληροφροίες από: Defense Post