Aksungur: Ο ιρακινός στρατός κατέρριψε τουρκικό UAV πάνω από το βόρειο Ιράκ [vids, pics]

Ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) Aksungur καταρρίφθηκε σήμερα από τον ιρακινό στρατό σε περιοχή του βόρειου Ιράκ, όπως επιβεβαίωσαν οι ιρακινές αρχές.

Το τουρκικό UAV εκτελούσε «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στην περιοχή Τζιμάν, μια περιοχή όπου σύμφωνα με τους Τούρκους είναι προπύργιο του PKK.

Το Aksungur καταρρίφθηκε από τον ιρακινό στρατό επειδή φέρεται να είχε εισέλθει σε απαγορευμένη περιοχή, ενώ ήξεραν ότι είναι τουρκικό πριν το καταρρίψουν.

«Ένα άγνωστο γιγάντιο drone εισήλθε στον εναέριο χώρο του Κιρκούκ από την κατεύθυνση του σημείου ελέγχου του Τζιμάν», δήλωσε ο διοικητής του Κιρκούκ Φατάχ αλ Χαφάτζι σε δήλωση στο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων (INA), προσθέτοντας ότι «καταρρίφθηκε από την αεράμυνα».

«Δεν υπήρξαν υλικές ή ανθρώπινες απώλειες από την κατάρριψη», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ φωτογραφίες και βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες στα social media δείχνουν το τουρκικό UAV να έχει πέσει σε κατοικημένη περιοχή.

Τα συντρίμμια από το drone μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό χώρο για έρευνα, με την τουρκική προέλευση του drone να επιβεβαιώνεται από την εξέταση των συντριμμιών, όπως ενημέρωσε ο στρατός του Ιράκ.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν επίσης ότι εξουδετέρωσαν με επιτυχία τον πύραυλο που βρέθηκε στα συντρίμμια του Aksungur.

«Το περιστατικό, που συνέβη στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά Τεσεΐν, θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε καταστροφή εάν ο πύραυλος είχε εκραγεί», δήλωσε πηγή των ιρακινών δυνάμεων.

«Οι μονάδες αεράμυνας εντόπισαν το drone αφού παραβίασε τον ιρακινό εναέριο χώρο και καταρρίφθηκε μόλις εισήλθε στη ζώνη στόχου».

Τα τουρκικά drone πάνω από ιρακινό έδαφος είναι συχνό φαινόμενο, καθώς αυτά επιχειρούν κατά μαχητών του PKK που βρίσκονται στην περιοχή. Το Ιράκ, ωστόσο, αποφεύγει να καταρρίπτει τα τουρκικά UAV, τα οποία συχνά απομακρύνονται από τις απαγορευμένες ζώνες με τις πρώτες προειδοποιήσεις.

Με πληροφορίες από: Shafaq.com