Το Μαρόκο φαίνεται ότι προχωράει στην προμήθεια των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Akinci, όπως αναφέρουν τα μαροκινά μέσα ενημέρωσης, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την συνεργασία με την Άγκυρα στον τομέα της άμυνας, μετά την αγορά 19 τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου TB2 Bayraktar το 2021.
Ειδικότερα, τα νέα τουρκικά UAV τύπου Akinci αναμένεται να ενταχθούν τον Φεβρουάριο του 2025 στο οπλοστάσιο του Μαρόκο, το οποίο πλέον κάνει ένα σημαντικό τεχνολογικό «άλμα» εκσυγχρονίζοντας τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει και κατ’ επέκταση τις επιχειρησιακές δυνατότητες του για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας.
Τα χαρακτηριστικά του
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Akinci κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Baykar και διακρίνεται για το μεγάλο ωφέλιμο φορτίο του, διότι μπορεί να εξοπλίζεται με μια μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων, πυραύλων και πυρομαχικών.
According to @LecollimateurM, relying on a reliable source,#Moroccan AF has acquired Baykar AKINCI HALE/UCAV & we will receive the order during 2025.#AKINCI is capable of firing a range of modern weapons, including Stand-Off 250 km SOM cruise missile.https://t.co/bRvKBitEPh pic.twitter.com/q1mnjM7DJO
— ۞ Kingdom of Morocco Armies-جيوش المملكة المغربية (@KOMARMIES) November 11, 2024
Με άλλα λόγια, το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1.500 κιλών μπορεί να αξιοποιηθεί για:
- βαλλιστικούς πυραύλους αέρος – εδάφους
- πυραύλους cruise τύπου SOM
- κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας τύπου Tolun
- κατευθυνόμενες ρουκέτες 70 χιλιοστών τύπου Cirit
- αντιαρματικά βλήματα μεγάλης εμβέλειας τύπου L-UMTAS
- και για διάφορες ρουκέτες, πυρομαχικά γενικής χρήσης.
Το Akinci διαθέτει λειτουργικά συστήματα με τεχνολογίες αιχμής, όπως ραντάρ AESA τύπου Murad, συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας και αντοχή πτήσης 25 ωρών, με αυτονομία έως και 7.500 χιλιόμετρα.
Λόγω των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, το τουρκικό UAV θεωρείται ιδανικό για επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας και πλήγματα ακριβείας, ενώ παράλληλα μπορεί να εκτελέσει αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών. Τέλος, το Μαρόκο θεωρεί ότι με την αγορά των Akinci θα διατηρήσει τεχνολογική υπεροχή έναντι των περιφερειακών απειλών, ειδικά με την Αλγερία.
Με πληροφορίες από: Army Recognition / Le Desk / Le Collimateur | Φωτογραφίες αρχείου Reuters