Η Baykar εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Akinci στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, στον σταθμό Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Al Arabiya.
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά τα UAV τύπου Akinci, αυτό το θέμα εξετάζεται αυτή τη στιγμή, από όσο γνωρίζω. Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις γνωρίζουν πολύ καλά τι κατασκευάζουμε και σε τι επενδύουμε, ως εκ τούτου το σχέδιό μας είναι να παράγουμε όλα τα συστήματα που έχουμε εδώ στην Ουκρανία». Στη συνέχεια ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν στρατηγική εταιρική σχέση στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η εταιρεία Baykar έχει τις απαραίτητες άδειες από την τουρκική κυβέρνηση για να προχωρήσει στις προαναφερθείσες ενέργειες, δηλαδή στην κατασκευή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Akinci σε ουκρανικό έδαφος, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητα των δύο πλευρών να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης.
Το εργοστάσιο της Baykar στην Ουκρανία
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή εργοστάσιο της Baykar στην Ουκρανία, στο οποίο, θα συναρμολογούνται επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar , το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci και το μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Kızılelma. Μέρος των εν λόγων μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα εφοδιάζεται με κινητήρες ουκρανικής κατασκευής.
Στις 8 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των στρατηγικών βιομηχανιών μεταξύ των δύο χωρών. Το έγγραφο αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας σε βιομηχανίες και τεχνολογίες μεταξύ ουκρανικών και τουρκικών εταιρειών και στη στήριξη της υλοποίησης υφιστάμενων έργων και της δρομολόγησης νέων σε αυτούς τους τομείς.
Οι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των δυνατοτήτων και ευκαιριών σχετικά με την παραγωγή αυτόνομων οχημάτων, ιδιαίτερα μη επανδρωμένων οχημάτων, την αύξηση της παραγωγής διαφόρων τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), την έρευνα και την ανάπτυξη στο πεδίο των αυτόνομων συστημάτων, το διάστημα και άλλους τεχνολογικούς τομείς των στρατηγικών βιομηχανιών των δύο χωρών, όπως επίσης και άλλου είδους τεχνολογική συνεργασία που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των στρατηγικών βιομηχανιών.
Με πληροφορίες από: Al Arabiya / Φωτογραφίες αρχείου Reuters