Ακάρ: Αν δεν πάρουμε F-16 από τις ΗΠΑ, θα βρούμε εναλλακτικές – SZ: Μπλόφαρε κι έχασε με τα F-35 η Τουρκία

Να «χρυσώσει το χάπι» της αποπομπής από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 επιχείρησε ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπεραμύνθηκε της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 – που ήταν και η αιτία αποπομπής της Τουρκίας από την συμπαραγωγή των F-35 – επιμένοντας πως δεν είναι ασύμβατοι με το ΝΑΤΟ.

«Οι S-400 είναι ένα αμυντικό οπλικό σύστημα. Όπως τα S-300 χρησιμοποιούνται εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, το σύστημα S-400 θα χρησιμοποιηθεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο από εμάς», είπε ο Ακάρ, χωρίς να διευκρινίσει – όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Έθνους, Μαρία Ζαχαράκη – αν εννοεί αποθήκευση του συστήματος ή πραγματική ενεργοποίηση.

Μιλώντας για την προμήθεια των μαχητικών F-16, ο Ακάρ είπε: «Σε περίπτωση που η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει άλλες εναλλακτικές, φυσικά, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της στο περιβάλλον απειλής που βρίσκεται».

Περιγράφοντας δε το «περιβάλλον απειλής», ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε παράνομες πράξεις. «Παρά τις καλοπροαίρετες εκκλήσεις μας για διάλογο, κάθε είδους άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας παίρνουν την απάντησή τους σε διπλωματικό επίπεδο και στο πεδίο της μάχης, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας», είπε χαρακτηριστικά.

 Süddeutsche Zeitung: Μπλόφαρε κι έχασε ο Ερντογάν

Στο θέμα των F-16, των F-35 και των S-400, που διατάραξαν τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung.

«Ο Τούρκος πρόεδρος αρέσκεται στο να μπλοφάρει, αλλά έχασε» υποστηρίζει η εφημερίδα. «Και τώρα η Άγκυρα βρίσκεται χωρίς σύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, η τουρκική πολεμική αεροπορία κινδυνεύει να μείνει πίσω. Οι δυνατότητες του Ερντογάν να διορθώσει το λάθος είναι ελάχιστες. Η μόνη εναλλακτική για τα F-35 είναι ο εκσυγχρονισμός των γηρασμένων τουρκικών αεριωθούμενων F-16, αλλά κι αυτά έρχονται από τις ΗΠΑ. Και ήδη εκεί οργανώνεται αντίσταση κατά των εξοπλισμών με τους Τούρκους, που στο μεταξύ είναι ελάχιστα αγαπητοί στην Ουάσιγκτον … ΄Ετσι η Τουρκία χάνει κάθε μήνα ένα τμήμα στρατιωτικής ισχύος. Η με φανφάρες εξαγγελία του τουρκικού τζετ 5ης γενιάς, ενός ψηφιοποιημένου Stealth, είναι για την ώρα στη σφαίρα του όνειρο».

;Όπως μετέδωσε η DW, ο δημοσιογράφος της SZ περιγράφει τις ελάχιστες διεξόδους της χώρας και επισημαίνει: «Επειδή ο καιρός πιέζει, υπάρχει, σύμφωνα με απόψεις ειδημόνων, μόνο μία λύση, ο άμεσος εκσυγχρονισμός των γηρασμένων F-16. Η Άγκυρα διαθέτει 270, τα μισά χρήζουν ανανέωσης. Θα πρέπει λοιπόν να αγοράσει 40 νέα F-16 από τις ΗΠΑ και να αναβαθμίσει 80 γηρασμένα. Μόνο έτσι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα ήταν κάπως εξοπλισμένη απέναντι στον προαιώνιο εχθρό της, την Ελλάδα. Η Αθήνα δεν παίρνει μόνο F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά και 18 Rafale από τη Γαλλία. Οι Τούρκοι βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό. Ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε, ότι θα ήταν καλύτερα, αν μπορούσε η χώρα του να ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35, αλλά κάποιος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στη διαδικτυακή σελίδα Yetkin-Report, ότι η Τουρκία είναι εκτός. Τελεία και παύλα».

Πηγή: ethnos / DW