AIM-9X: Σύμβαση ύψους 736 εκατ. δολαρίων για αναβαθμισμένους πυραύλους αέρος – αέρος του U.S Navy

Η Raytheon έλαβε σύμβαση ύψους 736 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy) για την παραγωγή πυραύλων AIM-9X Sidewinder.

Αυτή η σύμβαση αφορά τη βελτιωμένη παραλλαγή Block II, η οποία διαθέτει αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία επιτρέπουν «κλείδωμα» του στόχου μετά την εκτόξευση και εμπλοκές πέρα ​​από το οπτικό εύρος.

«Επενδύουμε, καινοτομούμε και συνεργαζόμαστε με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό για να αυξήσουμε σημαντικά την παραγωγική μας ικανότητα, ξεκινώντας από τις παραγγελίες του επόμενου έτους», δήλωσε η Barbara Borgonovi, πρόεδρος της Naval Power της Raytheon.

Ο πύραλος AIM-9X Sidewinder είναι διαμορφωμένος για εύκολη εγκατάσταση σε ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων αεροσκαφών και παρέχει αποδεδειγμένη πολυεπίπεδη άμυνα με δυνατότητες εκτόξευσης από το έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος NASAMS.

Τον Ιούνιο του 2023, το αμερικανικό Πεντάγωνο υπέγραψε σύμβαση με τη Raytheon, ύψους 264 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή και παράδοση 91 τακτικών πυραύλων για το Πολεμικό Ναυτικό, 257 πυραύλων για την Πολεμική Αεροπορία και 223 για τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο του 2024, η Τσεχική Δημοκρατία έγινε ο πιο πρόσφατος διεθνής πελάτης, αγοράζοντας εκατοντάδες πυραύλους για να εξοπλίσει τα F-35 της, ενώ χρησιμοποιούνται ήδη από 30 συμμαχικές χώρες. «Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αγορά της έκδοσης Block II έχει πάρει και η Πολωνία και ο Καναδάς.

Πηγή: RTX