AIM-9X: «Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση 168 πυραύλων Block II και Block II+ στον Καναδά

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πώληση τακτικών πυραύλων AIM-9X Sidewinder και σχετικής υποστήριξης στον Καναδά.

Ο κύριος ανάδοχος για την παραγωγή των πυραύλων θα είναι η RTX, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η πώληση έχει εκτιμώμενη αξία 265 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει 120 Sidewinder στη διαμόρφωση Block II και 48 στην πιο προηγμένη έκδοση Block II+.

Η Οτάβα έχει ζητήσει επίσης 96 εκπαιδευτικούς πυραύλους, 20 κιτ καθοδήγησης, ανιχνευτές στόχων και τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Το AIM-9X Sidewinder είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς που διαθέτει βελτιωμένες δυνατότητες σε σχέση με τον προκάτοχό του, τον AIM-9M.

Το 2015, ο αμερικανικός στρατός παρουσίασε την παραλλαγή Block II του Sidewinder, προσφέροντας βελτιωμένη ικανότητα όσον αφορά την ικανότητα ελιγμών και τη στόχευση.

Η RTX (Raytheon) συνέχισε να εξελίσσει τον πύραυλο, οδηγώντας στο Block II+ , το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παρέχει αυξημένη ικανότητα επιβίωσης για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.

Αν και οι λεπτομέρειες είναι περιορισμένες, το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η νεότερη παραλλαγή ενσωματώνει «εξειδικευμένα εξωτερικά υλικά» για βελτιωμένη απόδοση.