AIM-132: Ο πύραυλος ASRAAM απέκτησε επιχειρησιακή ικανότητα – Ποια μαχητικά θα τον «αποκτήσουν»

Η πιο πρόσφατη έκδοση του προηγμένου πυραύλου αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς (ASRAAM) AIM-132 πραγματοποίησε επιτυχείς δοκιμές, κατορθώνοντας να αποκτήσει την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος τα βρετανικά μαχητικά Eurofighter Typhoon θα οπλιστούν με αυτόν τον πύραυλο και εντός δύο ετών και τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Η μη ύπαρξη εξαρτημάτων κατασκευής στις ΗΠΑ επιτρέπει την εξαγωγή του πυραύλου χωρίς τους περιορισμούς του Κανονισμού Διεθνούς Κυκλοφορίας Όπλων (ITAR). Η ITAR απαιτεί έγκριση από τις ΗΠΑ για εξαγωγές όπλων που διαθέτουν εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής. Έτσι, στο μέλλον η Βρετανία δεν θα ζητάει από τις Ηνωμένες Πολιτείες άδεια για εξαγωγή.

Το AIM-132 είναι επί του παρόντος σε υπηρεσία μόνο σε δύο χώρες: τη Βρετανία και την Ινδία. Ενδιαφέρον για την αγορά αυτών των όπλων έχουν εκφράσει και άλλες δύο χώρες, το Κατάρ και το Ομάν. Η Αυστραλία ήταν προηγουμένως οπλισμένη με τον βρετανικό πύραυλο, κυρίως στα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18A/B Hornet. Επί του παρόντος, όλα τα αυστραλιανά μαχητικά αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με τον πύραυλο AIM-9X.

Ο πύραυλος κατασκευάζεται από την βρετανική εταιρεία MBDA UK. Η τυπική διαμόρφωση περιλαμβάνει βάρος 88 κιλά, διάμετρο 166 mm, και κεφαλή 10 κιλών. Ο πύραυλος τροφοδοτείται από έναν κινητήρα διπλής καύσης, υψηλής ώθησης. Το εύρος λειτουργίας είναι πάνω από 25 χιλιόμετρα και έχει την ικανότητα να πετά με ταχύτητα 3 Mach.

Πηγή: BulgarianMilitary.com