AIM-120C: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 84 πυραύλων αέρος-αέρος στη Δανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε τη πιθανή πώληση στη Δανία για τους προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120C, αξίας περίπου 215,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Δανία έχει ζητήσει την αγορά ογδόντα τεσσάρων πυραύλων AIM-120C-8 AMRAAM και τριών τμημάτων καθοδήγησης για τους AIM-120 AMRAAM.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης πρόσθετο εξοπλισμό, όπως ανταλλακτικά, υπηρεσίες υλικοτεχνικής υποστήριξης και επισκευής.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και τους στόχους εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός Συμμάχου του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) που αποτελεί δύναμη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Δανίας να αντιμετωπίζει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές διασφαλίζοντας ότι διαθέτει σύγχρονα, ικανά πυρομαχικά αέρος-αέρος. Η πώληση θα προωθήσει περαιτέρω το ήδη υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας της Πολεμικής Αεροπορίας της Δανίας με τις Μικτές Δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλες περιφερειακές δυνάμεις και δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Η Δανία έχει ήδη το AMRAAM στο απόθεμά της και δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη στις ένοπλες δυνάμεις της. Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», προσθέτει.

Ο κύριος ανάδοχος για την πώληση θα είναι η RTX Corporation (θυγατρική της Raytheon), ενλω η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις και τις συμφωνίες που θα υπογραφούν.