AIM-120 AMRAAM: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 54 πυραύλων στη Σιγκαπούρη, για 133 εκατομμύρια δολάρια

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120 στη Σιγκαπούρη, η οποία υπολογίζεται στα 133 εκατομμύρια δολάρια.

Η Σιγκαπούρη είχε ζητήσει να αγοράσει 54 πυραύλους AIM-120C-8 , μια προηγμένη έκδοση του πυραύλου αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς (AMRAAM), μαζί με δύο επιπλέον τμήματα καθοδήγησης AMRAAM.

Ο κύριος ανάδοχος για αυτήν τη συμφωνία θα είναι η RTX Corporation (πρώην Raytheon), με έδρα το Tucson της Αριζόνα.

Ο πύραυλος AIM-120C-8 AMRAAM είναι μια παραλλαγή του AIM-120D που προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγές, καθώς διαθέτει διαφορετικό λογισμικό. Είναι συμβατό με διάφορα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ όπως τα F-15, τα F-16, τα F-22 και τα F/ Α-18.

Είναι μια βελτιωμένη έκδοση της σειράς AIM-120C, με εκτεταμένη εμβέλεια και ενισχυμένα ηλεκτρονικά αντίμετρα. Το βεληνεκές του AIM-120 υπολογίζεται σε πάνω από 100 χιλιόμετρα.

Η στρατηγική σημασία της Σιγκαπούρης

Ως σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, η Σιγκαπούρη επωφελείται ήδη από τις στενές στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Military Balance 2023, η Σιγκαπούρη διαθέτει στόλο 105 πολεμικών αεροσκαφών. Μεταξύ αυτών είναι 100 μαχητικά πολλαπλών ρόλων, συμπεριλαμβανομένων 40 F-15SG Eagle, 20 F-16C Block 52 Fighting Falcons, 20 F-16D Block 52 Fighting Falcons και 20 F-16D Block 52+ Fighting Falcons.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σιγκαπούρης θεωρούνται οι καλύτερα εξοπλισμένες στη Νοτιοανατολική Ασία και η δομή τους διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με το ισραηλινό σύστημα, με την αεροπορία και το ναυτικό να αποτελούνται κυρίως από επαγγελματικό προσωπικό, ενώ ο πολύ μεγαλύτερος στρατός βασίζεται κυρίως σε στρατεύσιμους και έφεδρους.

Η Σιγκαπούρη αναβαθμίζει σημαντικά τις αεροπορικές δυνάμεις της και θα αυξήσει τον στόλο stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς αφού πέρα από τα 12 F-35B που έχει παραγγείλει και περιμένει να παραλάβει, θα αγοράσει ακόμα οκτώ F-35A, όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ειδικότερα, η Πολεμική Αεροπορία της Σιγκαπούρης θα διαθέτει συνολικά 20 stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 τόσο συμβατικής απογείωσης – προσγείωσης έκδοσης F-35A όσο και σύντομης απογείωσης – κάθετης προσγείωσης έκδοσης F-35B, όπως τονίζει και η σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.