AIM-120 AMRAAM: Η Ταϊβάν ξεκινάει την ανάπτυξη μιας «εγχώριας έκδοσης» του αμερικανικού πυραύλου

Η Ταϊβάν θα αναπτύξει έναν νέο πύραυλο για να εξοπλίσει τα μαχητικά της αεροσκάφη, τόσο ισχυρό όσο ο αμερικανικής κατασκευής AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, η πηγή αποκάλυψε ότι το νέο οπλικό σύστημα θα ονομάζεται Tien Chien V και θα έχει μέγιστη εμβέλεια 160 χιλιομέτρων. «Θα διαθέτει τεχνολογία αιχμής και βελτιωμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου».

Σύμφωνα με τον αμυντικό αξιωματούχο, η κίνηση για την ανάπτυξη ενός νέου πυραύλου έρχεται καθώς ο στρατός χρειάζεται επειγόντως να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των μαχητικών επόμενης γενιάς του. Το Tien Chien V θα παράγεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Chung-Shan (NCIST).

Το κρατικό NCIST ανέπτυξε τις τρεις πρώτες παραλλαγές των πυραύλων Tien Chien, δηλαδή: Tien Chien I (μικρής εμβέλειας), Tien Chien II (μεσαίου βεληνεκούς) και Tien Chien III (εκτοξευόμενος από πλοίο και επίγειο όχημα).

Κατασκευασμένος από τη Raytheon, ο πύραυλος AIM-120 AMRAAM έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τις εναέριες δυνατότητες μάχης των αμερικανικών και των συμμαχικών αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών απειλών.

Είναι ταχύτερος, μικρότερος και καλύτερος από τον πύραυλο AIM-7 Sparrow εναντίον στόχων χαμηλού ύψους.

Το AMRAAM είναι συμβατό με πολλαπλά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-15, F-16, F-22, Eurofighter Typhoon και JAS-39 Gripen.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου