Τα F-35 της Φινλανδίας εξοπλίζονται με τους πανίσχυρους πυραύλους αντι-ραντάρ AGM-88G AARGM-ER

Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας, Antti Häkkänen έδωσε την έγκριση του για την αγορά των αμερικανικών πυραύλων AGM-88G AARGM-ER (Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range).

«Οι πύραυλοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα επιβίωσης του stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 που θα επιχειρεί υπό την απειλή των επίγειων συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του φινλανδικού υπουργείου Άμυνας.

Οι πύραυλοι AGM-88G AARGM-ER θα χρησιμοποιηθούν με τα F-35 της φινλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας, αντικαθιστώντας τις δυνατότητες του F/A-18 Hornet.

Η προμήθεια περιλαμβάνει πυραύλους, λογισμικό, ανταλλακτικά, εγχειρίδια, επισκευή, υποστήριξη και και εκπαίδευση το 2024-2031, όπως ορίζεται στην Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA). «Το σύστημα πυραύλων θα παραδοθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα εισαγωγής υπηρεσίας για τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων F-35A της Φινλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 150 πυραύλων στη Φινλανδία το φθινόπωρο του 2023, σε μια συμφωνία αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Φινλανδία είναι μία από τις πρώτες χώρες εκτός των ΗΠΑ που εξουσιοδοτήθηκε να πάρει τους πυραύλους AGM-88G AARGM-ER, ενώ ακολούθησαν η Ολλανδία και η Πολωνία.

Ο τρέχων στόλος της Φινλανδίας με 62 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-18 θα τεθεί εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας σταδιακά έως το 2030 και θα αντικατασταθούν σταδιακά με 64 νέα μαχητικά αεροσκάφη της Lockheed Martin F-35A μεταξύ 2025 και 2030.

Επίσης, η Φινλανδία πρόκειται να αποκτήσει επιπλέον πυραύλους αέρος – εδάφους εκτεταμένου βεληνεκούς AGM-158B JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Stand-off Missile – Extended Range).

Η φινλανδική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη προμηθευτεί την βασική έκδοση AGM-158A JASSM του πυραύλου για τον στόλο των μαχητικών F/A-18C/D Hornet. Η νέα παρτίδα των πυραύλων JASSM-ER θα εξοπλίσει τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II Joint Strike Fighter που πρόκειται να παραδοθούν σύντομα.

Ο πύραυλος «φονιάς των S-400»

O πύραυλος αέρος – εδάφους αντι-ραντάρ τύπου AGM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Missile Extended Range (AARGM-ER) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα που έχει κατασκευάσει η Northrop Grumman και έχει σχεδιαστεί για αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυνας, γνωστές και ως «SEAD – Suppression of Enemy Air Defence».

Ειδικότερα, ο πύραυλος αυτός έχει εμβέλεια άνω των 60 μιλίων και αναπτύσσει ταχύτητες 2 Mach, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δηλώσει ότι έχει την ικανότητά του να εμπλέκεται, με ακρίβεια, με απειλές σε μεγάλη εμβέλεια, που επιτρέπει παράλληλα στο μαχητικό να παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από τα εχθρικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως «φονιάς των S-400».