Αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας – Υπάρχει μία πρόταση κι αυτή δεν είναι γαλλική!

Όσοι θεωρούν δεδομένη την επιλογή των γαλλικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Breguet Atlantique δεν είναι προφανώς καλά πληροφορημένοι ή απλά προσπαθούν αν επιβάλλουν τετελεσμένα. Οι πληροφορίες που προέρχονται πολύ ψηλά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λένε ότι “όλα παραμένουν απολύτως ανοιχτά”. Και αυτό απλά σημαίνει ότι η πρόταση των Γάλλων που ακόμη δεν έχει πάρει συγκεκριμένη μορφή, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόταση των αμερικανών για τα P 3 Orion.

Για να είμαστε ακόμη πιο πραγματιστές , αυτή τη στιγμή οι Γάλλοι έχουν να παρουσιάσουν μόνο την επίσκεψη λίγων ωρών του Προέδρου τους Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο έγιναν συζητήσεις για δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. “Δεν υπάρχει όμως καμία απολύτως δέσμευση” , υποστηρίζει κορυφαία πηγή του ΥΕΘΑ στο Onalert.

Από την άλλη οι Αμερικανοί προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις. Έχουν ήδη γίνει ενημερώσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο με το οποίο προσπαθούν να αξιοποιήσουν το “χαρτί” της μέχρι πρόσφατα χρησιμοποίησης των P 3 από το Πολεμικό Ναυτικό. Το οποίο φαίνεται να προτιμά την παραμονή σ΄ αυτή τη λύση.

Τι λένε οι Αμερικανοί στην πρότασή τους:

•Διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για να γίνουν δομικές επιθεωρήσεις στα δύο πρώτα αεροσκάφη P 3C,με στόχο την επέκταση ορίου ζωής κατά 1000 ώρες.Τα οποία θα παραδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αρχίσουν τις περιπολίες.

•Ταυτόχρονα θα μπορούν να γίνουν οι εργασίες πλήρους δομικής αναβάθμισης σε άλλα δύο αεροσκάφη ,με στόχο όριο ζωής τα 25 χρόνια και 15.000 ώρες πτήσης.

•Με την ολοκλήρωση των εργασιών σ΄ αυτά τα αεροσκάφη ,τα δύο πρώτα θα περάσουν από την ίδια διαδικασία.

Βέβαια στην Ελλάδα σήμερα αυτό που πρώτα απ΄ όλα πρέπει να εξετάζεται είναι το κόστος. Για τους μεν Γάλλους δεν γνωρίζουμε το κόστος, αφού ακόμη δεν έχει καν συσταθεί η ελληνογαλλική επιτροπή που θα συζητήσει αυτά τα θέματα.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν το κόστος της δικής τους πρότασης σε περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ ,τα οποία θα πληρωθούν σε μία πενταετία.

Συνεπώς αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχει μία πρόταση.

Η απόφαση θα ληφθεί απ΄ αυτούς που πρέπει κι όχι από όσους νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλλουν λύσεις. Αυτά στην Ελλάδα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν τελειώσει. Θέλουμε, λέμε. Το βέβαιο είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας άμεσα και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Ας καθήσουν λοιπόν όσοι είναι επιφορτισμένοι με τις αποφάσεις να δουλέψουν και να κάνουν αυτό που πρέπει: να αποφασίσουν. Ευθύνη αναλαμβάνουν και με την απόφαση αλλά κυρίως με την αναβολή της!  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά είναι τα γαλλικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που θα νοικιάσουμε