Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παρέλαβε το πρώτο ετοιμοπόλεμο μεταγωγικό αεροσκάφος Έρευνας και Διάσωσης Μάχης HC-130J Combat King II, μια έκδοση του νέουC-130 J Super Hercules, μέρη των οποίων κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).
Το πρώτο αεροσκάφος HC-130J Combat King II,παρέλαβε η 563η Ομάδα Διάσωσης στην Αεροπορική Βάση Davis-Monthan της Αριζόνα, στις 15 Νοεμβρίου. Τα νέα αεροσκάφη HC-130J αντικαθιστούν το HC-130P, αεροσκάφη της δεκαετίας του 1960.
«Το αεροσκάφος προσφέρει αυξημένη δυνατότητα επιβίωσης για μας και οι διασώστες είναι οι φύλακες-άγγελοι μας», δήλωσε ο διοικητής της βάσης , αναφερόμενος στην ομάδα των αεροπόρων και των επαγγελματιών διασωστών που υπηρετούν κάτω από το σύνθημα «έτσι ώστε οι άλλοι μπορούν να ζήσουν»! Η Ομάδα Διάσωσης είναι έτοιμη να αναπτυχθεί άμεσα, σε μια στιγμή, οπουδήποτε στον κόσμο. Οι διασώστες είναι σε θέση να παρέχουν ολοκληρωμένη σύγχρονη ιατρική φροντίδα από το σημείο του τραυματισμού, και καθ ‘οδόν προς ένα μακρινό νοσοκομείο.
Οι αναβαθμίσεις που βρίσκονται στην έκδοση HC-130J την καθιστούν πολύ προηγμένη καθώς περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πλοήγησης, την ανίχνευση των απειλών ενώ διαθέτει και συστήματα αντιμέτρων. Ο στόλος των αεροσκαφών έχει ένα πλήρως ολοκληρωμένο αδρανειακής πλοήγησης και παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης, καθώς και εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό που είναι συμβατά με συσκευές νυχτερινής όρασης. Έχει επίσης υπέρυθρες, ραντάρ και δέκτες προειδοποίησης πυραύλων, δορυφορικά δεδομένα και δυνατότητα να λαμβάνουν καύσιμα εν πτήσει .
Στην υπηρεσία των ΗΠΑ τα Combat King II θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα μεταφορικά αεροσκάφη HC-130P, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει την δεκαετία του 1960.Το HC-130J Combat King II αποτελεί μία από τις πολλές παραλλαγές του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-130J Super Hercules, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Lockheed Martin.
Η Ελληνική συμμετοχή
Το ελληνικό σκέλος του Super Hercules εκτός από το …όνομα είναι και το ότι εξ αρχής σχεδόν της παραγωγής του η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει αναλάβει σημαντικό έργο- προσθέτοντας στο εξαγωγικό της προφίλ.
Το καλοκαίρι φέτος αυτή η συμφωνία επεκτάθηκε με νέα ύψους 38 εκατ. δολαρίων: Αφορά δε την επέκταση του υπό εξέλιξη πενταετούς προγράμματος συμπαραγωγής μειζόνων δομικών τμημάτων της ατράκτου του αεροσκάφους . Στο πλαίσιο αυτής, η ΕΑΒ συνεχίζει την κατασκευή και συναρμολόγηση των δομικών τμημάτων (plugs και mid panels) του αεροσκάφους μέχρι το 2014, ως μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως για όλους τους πελάτες της Lockheed Martin. Μέχρι σήμερα, 15 χώρες έχουν επιλέξει το νέο C-130J Super Hercules.
Οι εταιρείες,ανακοινώθηκε, βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις που αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος συμπαραγωγής για το αεροσκάφος C-130J Hercules για την περίοδο 2015-2019. Η αξία του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκατ. δολάρια.