Admiral Kuznetsov: Νέα αναβολή στην αναβάθμιση του ρωσικού αεροπλανοφόρου

Από αναβολή σε αναβολή πάει η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση του ρωσικού αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov, ο «διακαής πόθος» όχι μόνο της Μόσχας αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις «στοχεύουν» στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, ώστε να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού φαίνεται πως έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς δεν ξεκίνησε, όπως είχε ανακοινωθεί, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αεροπλανοφόρου τον περασμένο, με αξιωματούχους να λένε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ο δεξαμενισμός θα γίνει εντός Μαΐου για να ξεκινήσουν οι εργασίες, μια διαδικασία που αναμένεται θα διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες.

Όπως αναφέρουν οι Ρώσοι, οι αναβαθμίσεις στο αεροπλανοφόρο, θα του επιτρέπουν να φέρει μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-33 και MiG-29, ενώ θα ενσωματωθούν νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών, λέβητες και αντλίες, καθώς επίσης και ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Pantsir-M.

Επίσης έχει προγραμματιστεί και ένα εξωτερικό «makeover» που θα δώσουν στο Admiral Kuznetsov μια νέα εξωτερική εμφάνιση με βαφές αξίας 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Φαίνεται πως η Ρωσία θέλει να «βγάλει στις θάλασσες» το ρωσικό αεροπλανοφόρο το συντομότερο δυνατό και με τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά, στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Το «μαύρο ιστορικό» του πλοίου

Εκτός από την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, το πλοίο έχει υποστεί αρκετά προβλήματα και ατυχήματα, όπως πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα την ώρα που το αεροπλανοφόρο ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ναύτης.

Σε ένα άλλο περιστατικό τον Οκτώβριο του 2018, ένας γερανός 15 μέτρων είχε πέσει πάνω στη γέφυρα του αεροπλανοφόρου εξαιτίας διακοπής ρεύματος που σταμάτησε τη λειτουργία των αντλιών και στη συνέχεια προκάλεσε τη βύθιση της πλωτής δεξαμενής πάνω στην οποία ήταν δεμένο το Admiral Kuznetsov.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό αεροπλανοφόρο τέθηκε σε λειτουργία το 1990, έχει εκτόπισμα 58.000 τόνους, μήκος περίπου 304 μέτρα και είναι ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα έως και 30 κόμβους. Τέλος είναι εξοπλισμένο με μεγάλο αριθμό πυραυλικών συστημάτων τόσο για μονάδες επιφανείας όσο και για αεροπορική άμυνα, ενώ πριν την αναβάθμιση μπορούσε να μεταφέρει 26 μαχητικά αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα.

Φωτογραφία αρχείου Reuters