Admiral Kuznetsov: Η Ρωσία «ψάχνεται» για τον «διάδοχο» του αεροπλανοφόρου

Έχουν περάσει δύο χρόνια από το τρομερό ατύχημα που σημειώθηκε με «πρωταγωνιστή» το περίφημο «Admiral Kuznetsov» , το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να «τεθεί εκτός υπηρεσίας» το μοναδικό αεροπλανοφόρο που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας και η Μόσχα «ψάχνεται» για να βρει λύση στο πρόβλημα αυτό.

Αν και οι εργασίες αναβάθμισης και ανακατασκευής μέρους του αεροπλανοφόρου δεν έχουν ολοκληρωθεί, διότι έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν πλήρως το 2023, εντούτοις οι Ρώσοι εξετάζουν την ανάγκη ναυπήγησης ενός νέου αεροπλανοφόρου και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα σχεδιασμού για νέο πολεμικό πλοίο – «διάδοχο» του «Admiral Kuznetsov».

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος της Στρατιωτικής – Βιομηχανικής Επιτροπής της χώρας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι: «Το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες, εξετάζουν τη δυνατότητα ναυπήγησης ενός νέου αεροπλανοφόρου. Τώρα, αναλύουμε το πιθανό ρίσκο, σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, που μπορεί να προκύψει από την έναρξη κατασκευής ενός τέτοιου πλοίου».

Στη συνέχεια, ο ίδιος άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να υπάρξει μια «πολλά υποσχόμενη πρόταση» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως τελική προθεσμία το 2023, για την ολοκλήρωση όλων των επισκευών και τον εκσυγχρονισμό του «Admiral Kuznetsov», εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την επιτυχημένη επιστροφή του ιστορικού αεροπλανοφόρου στις θάλασσες.

«Έτοιμοι» δηλώνουν οι Ρώσοι για νέο αεροπλανοφόρο

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της United Shipbuilding Corporation Αλεξέι Ραχμάνοφ δήλωσε πρόσφατα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ότι οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες είναι έτοιμες να αναλάβουν το μεγάλο και πολύπλοκο πρόγραμμα κατασκευής του νέου ρωσικού αεροπλανοφόρου, το οποίο θα περιλαμβάνει όχι μόνο την κατασκευή του, αλλά την έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, καθώς η Ρωσία βρίσκεται αρκετά «πίσω» στον τομέα ναυπήγησης τέτοιων πλοίων, συγκριτικά με την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ο ισχυρισμός αυτός φαίνεται πως επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η εταιρεία Nevskoe Design Bureau, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και τη ναυπήγησης τέτοιου είδους πλοίων, επεξεργάζεται διάφορα πρωτότυπα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου αεροπλανοφόρου που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα, η εταιρεία αποκάλυψε ένα πρωτότυπο μοντέλο με την ονομασία «Varan» το οποίο έχει κοινά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά με αεροπλανοφόρο, με κατάστρωμα και μαχητικά αεροσκάφη αλλά και ελικόπτερα.

Αν και βρίσκεται ακόμα σε φάση σχεδιασμού, το πρωτότυπο μοντέλο διαθέτει κατάστρωμα με αυτοματοποιημένα συστήματα για την απογείωση των αεροσκαφών, ενώ είναι ικανό να μεταφέρει 24 μαχητικά πολλαπλών ρόλων, έξι περίπου ελικόπτερα αλλά ακόμα και 20 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, δηλαδή drones. Έχει εκτόπισμα 45 χιλιάδες τόνους, μήκος περίπου 250 μέτρα, πλάτος περίπου 65 μέτρα, και είναι σε θέση να αναπτύξει ταχύτητες μέχρι και 26 κόμβους, σύμφωνα με πληροφορίες της κατασκευάστριας εταιρείας Nevskoe Design Bureau.

Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφία αρχείου Reuters