Admiral Kuznetsov: «Δεν έχουν τέλος» τα προβλήματα στο ρωσικό αεροπλανοφόρο

Δεν έχουν «τέλος» οι ατυχίες και τα προβλήματα του περίφημου αεροπλανοφόρου «Admiral Kuznetsov», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείο ειδήσεων TASS, το μοναδικό αεροπλανοφόρο της χώρας και ναυαρχίδα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού είναι αντιμέτωπο με νέα καθυστέρηση στο πρόγραμμα επισκευών και εκσυγχρονισμού του.

Μετά τη νέα αναβολή, το «Admiral Kuznetsov» αναμένεται πλέον να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία από το 2024 και μετά, συμπληρώνοντας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, επτά χρόνια δεξαμενισμού προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης σε οπλικά συστήματα, λειτουργικό εξοπλισμό και στην κύρια κατασκευή του, ώστε να υπηρετήσει για ακόμα 10 έως και 15 χρόνια, μέχρι να αναπτυχθεί το νέο αεροπλανοφόρο που θα ετοιμάσει η Ρωσία.

Τα προβλήματα δεν σταματούν για τη ρωσική ναυαρχίδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα στις  στις εργασίες επισκευής και αναβάθμισης του αεροπλανοφόρου έχουν «πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν λεπτομέρειες και διευκρινίσεις από την ρωσική πλευρά για ευνόητους λόγους, ωστόσο πρόκειται πλέον για ένα τόσο συχνό φαινόμενο, που δεν προκαλεί καμία έκπληξη στους αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Admiral Kuznetsov έχει μήκος περίπου 1.000 πόδια και πλήρες εκτόπισμα 58.000 τόνων, διαθέτει αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise τύπου P-700 Granit, ενώ μπορεί να φέρει μια αεροπορική δύναμη 29 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-33 και MiG-29, μαζί με έξι ελικόπτερα, την ίδια στιγμή που ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz μπορεί να φέρει περίπου 40 έως 44 μαχητικά αεροσκάφη.

Το αεροπλανοφόρο μπήκε στο dry dock για πρώτη φορά το 2017 για την επισκευή ενός τεχνολογικού προβλήματος, όμως παραμένει έκτοτε στο δεξαμενισμό, αντιμετωπίζοντας πολλαπλά προβλήματα αλλά και απρόσμενα δυστυχήματα. Τον Οκτώβριο του 2018, ένας γερανός 15 μέτρων είχε πέσει πάνω στη γέφυρα του αεροπλανοφόρου εξαιτίας διακοπής ρεύματος που σταμάτησε τη λειτουργία των αντλιών και στη συνέχεια προκάλεσε τη βύθιση της πλωτής δεξαμενής πάνω στην οποία ήταν δεμένο το Admiral Kuznetsov.  Στη συνέχεια, το 2019, ξέσπασε φωτιά στο πλοίο που κόστισε τη ζωή σε δύο στρατιωτικούς, ενώ προκλήθηκαν αρκετές ζημιές που έπρεπε να επισκευαστούν με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα να επεκταθεί.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις συνεχίστηκαν…

Το 2020, η ημερομηνία επιστροφής του Admiral Kuznetsov στην υπηρεσία μετατέθηκε για το 2022. Το 2021, η ημερομηνία αυτή πήρε «παράταση» για το 2023. Τώρα, οι Ρώσοι λένε ότι το αεροπλανοφόρο θα είναι έτοιμο το 2024. Έτσι, μια επισκευή που θα είχε διάρκεια ένα εξάμηνο περίπου, οδήγησε τελικώς σε μια διαδικασία επτά ετών. Υπενθυμίζεται ότι, οι αναβαθμίσεις στο αεροπλανοφόρο, θα του επιτρέπουν να φέρει μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-33 και MiG-29, ενώ θα ενσωματωθούν νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών, λέβητες και αντλίες, καθώς επίσης και ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Pantsir-M.

Επίσης έχει προγραμματιστεί και ένα εξωτερικό «makeover» που θα δώσουν στο Admiral Kuznetsov μια νέα εξωτερική εμφάνιση με βαφές αξίας 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Φαίνεται πως η Ρωσία θέλει να «βγάλει στις θάλασσες» το ρωσικό αεροπλανοφόρο το συντομότερο δυνατό και με τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά, στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Φωτογραφία Wikicommons