Admiral Kuznetsov: «Αποτρέψαμε ουκρανική τρομοκρατική επίθεση στο ρωσικό αεροπλανοφόρο» υποστηρίζει η FSB

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε σχέδιο «τρομοκρατικής επίθεσης» με στόχο το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, το μοναδικό πολεμικό πλοίο τέτοιου τύπου που διαθέτει το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ μάλιστα συνελήφθη ένας Ουκρανός πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, η FSB ανέφερε ότι ένας Ουκρανός ήρθε σε επαφή με ένα από τα στελέχη που υπηρετεί στο ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov και προσπάθησε να τον πείσει να πραγματοποιήσει εμπρηστική επίθεση στο πλοίο, αλλά συνελήφθη, με το πρακτορείο Reuters να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την είδηση με ανεξάρτητο τρόπο.

Από την πλευρά τους, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι τον Μάρτιο του 2024, ένας πράκτορας των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών με την ονομασία «Όλεγκ» επικοινώνησε με έναν Ρώσο ναύτη, που υπηρετεί στο ρωσικό αεροπλανοφόρο μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης WhatsApp και Telegram. Ο Ουκρανός πράκτορας πίεσε τον Ρώσο ναύτη να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στο πολεμικό πλοίο και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η «επιχείρηση» διεξαγόταν υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας (GUR).

Η FSB δήλωσε στη συνέχεια ότι «οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έστειλαν εξαρτήματα για την συναρμολόγηση εμπρηστικού μηχανισμού στον Ρώσο ναύτη και τον διαβεβαίωσαν ότι μόλις λάβουν επιβεβαίωση μέσω βίντεο για την ολοκλήρωση της εμπρηστικής επίθεσης στο Admiral Kuznetsov θα τον μεταφέρουν στην Φινλανδία για να παραλάβει την αμοιβή του. Ωστόσο, ο Ουκρανός πράκτορας έλαβε ένα σκηνοθετημένα βίντεο εμπρησμού και έπειτα διέγραψε τους λογαριασμούς του στις συγκεκριμένες πλατφόρμες επικοινωνίας».

Σημειώνεται ότι το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov βρίσκεται στο ναυπηγείο του Μουρμάνσκ στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης λειτουργικών συστημάτων που αναμένεται να παρατείνει την επιχειρησιακή του λειτουργία για περίπου 20 χρόνια. Τέλος, οι αρμόδιες ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι οι εργασίες επισκευής συνεχίζονται κανονικά μετά την αποτροπή της ουκρανικής «τρομοκρατικής επίθεσης» στο μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / TASS | Φωτογραφία αρχείου Reuters