Aconit: Η Naval Group ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των γαλλικών φρεγατών κλάσης La Fayette

Η Naval Group ολοκλήρωσε επίσημα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης La Fayette του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, μετά την παράδοση της τρίτης και τελευταίας φρεγάτας Aconit.

Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, ότι η φρεγάτα FS Aconit (F 713) παραδόθηκε εκ νέου στο Γαλλικό Ναυτικό μετά την ολοκλήρωση της επισκευής, η οποία κράτησε 6 μήνες. Η φρεγάτα είχε περάσει προηγουμένως με επιτυχία τις απαραίτητες θαλάσσιες δοκιμές.

Η Naval Group ανέλαβε σύμβαση ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ το 2017 για να πραγματοποιήσει τον εκσυγχρονισμό τριών από τις πέντε φρεγάτες κλάσης La Fayette του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, με στόχο την παράταση της ζωής τους έως το 2030 περίπου.

Το εύρος των εργασιών – που πραγματοποιήθηκε στα FS Courbet (F 712), FS La Fayette (F 710) και FS Aconit (F 713) – περιλαμβάνει αναβαθμίσεις πλατφόρμας, αντικατάσταση του αρχικού συστήματος διαχείρισης μάχης Thales TAVITAC (CMS) με μια έκδοση του SENIT 8 CMS, εφαρμογή του Link 22, αντικατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος Thales Crotale Naval CN2 με δύο ανακαινισμένους εξαπλούς εκτοξευτές MBDA Sadral, εγκατάσταση των αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet MM40 Block 3C της MBDA, του σόναρ μέσης συχνότητας Kingklip Mk 2 της Thales και των τορπιλών αντιμέτρων της Naval Group CANTO – παρέχοντας για πρώτη φορά στις φρεγάτες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW).

Την ολοκλήρωση της αναβάθμισης είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες και η Διεύθυνση Εξοπλισμών του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας (DGA), στο πλαίσιο της ανακοίνωσης νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η αναβάθμιση στη φρεγάτα Courbet ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ ο δεύτερο πλοίο κλάσης La Fayette εκσυγχρονίστηκε από τον Οκτώβριο του 2021 έως τα μέσα του 2022.

Με πληροφορίες από: Janes