«Αχτύπητο» δίδυμο τα γερμανικά τανκς Leopard 2 με τα ισραηλινά Trophy APS

Το σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy (APS) ολοκλήρωσε επιτυχώς μια σειρά δοκιμών αναχαίτισης πάνω στα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Leopard του γερμανικού Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της χώρας για την πλήρη ενσωμάτωσης τους στα τανκς, σε συνεργασία με την ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, από τη μεριά της, τόνισε ότι το σύστημα αυτοπροστασίας πέτυχε ποσοστό επιτυχημένης αναχαίτισης απειλών που ξεπερνούσε το 90%. Η εταιρεία Rafael είπε ότι το Trophy APS ολοκλήρωσε «τις απαιτητικές δοκιμές, στις οποίες πραγματοποιήθηκαν πραγματικές βολές κατά του άρματος μάχης τύπου Leopard 2».

Όπως είχε αναφέρει το OnAlert τον περασμένο Φεβρουάριο, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ υπέγραψε διακυβερνητική συμφωνία με το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας με θέμα την προμήθεια των συγκεκριμένων ισραηλινών συστημάτων ενεργητικής προστασίας και την ενσωμάτωσή τους σε περίπου 17 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2.

Η «επιτυχία» του Trophy APS και τα γερμανικά άρματα μάχης

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy έχει ήδη ενσωματωθεί σε άρματα μάχης τύπου Abrams και στην πιο αναβαθμισμένη έκδοσή τους, τα περίφημα M1A2 SEPv3, ενώ προφανώς χρησιμοποιείται και από τα ισραηλινά άρματα μάχης τύπου Merkava IV και αλλά και στα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Namer.

Συνολικά, η Γερμανία διαθέτει περίπου 328 κύρια άρματα μάχης τύπου Leopard 2 , τα οποία διαχωρίζονται σε τρεις εκδόσεις, τα Leopard 2A6, τα Leopard 2A6M, τα Leopard 2A7.  Το σύστημα ενεργητικής προστασίας τύπου Trophy ουσιαστικά δημιουργεί μια «ασπίδα» προστασίας γύρω από το άρμα μάχης και σκοπός του είναι να ανιχνεύει γρήγορα και να εμπλέκει τις όποιες απειλές «στοχεύουν» το τανκ, όπως αντιαρματικά βλήματα.

Επιπρόσθετα, μπορεί να εντοπίσει την «πηγή» από την οποία προέρχεται η απειλή (το αντιαρματικό βλήμα ή το αντίστοιχα βλήμα εχθρικού άρματος μάχης) και παρέχει τη δυνατότητα στο πλήρωμα του τανκ να ανταποδώσει.

Πηγή: Defense News