AC-130U: Τίτλοι τέλους για τα καταστροφικά αεροσκάφη των ΗΠΑ [pics]

Τα αεροσκάφη AC-130U , τα πιο καταστροφικά και «φορτωμένα» με οπλικά συστήματα και βόμβες, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ολοκλήρωσαν την τελευταία τους επιχειρησιακή ανάπτυξη πριν από λίγες ημέρες, με ένα τεράστιο κεφάλαιο της USAF να κλείνει.

Τίτλοι τέλους για το πιο θανατηφόρο και πρωτοποριακό πυροβόλο όπλο στον κόσμο, το AC-130U, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται «κενό ισχύος» καθώς θα αντικατασταθεί σύντομα από το νέο πιο προηγμένο μοντέλο AC-130J.

Ποια η ιστορία των AC-130

Το C-130U ή αλλιώς «Spooky» ανήκει στην οικογένεια των αεροσκαφών τρίτης γενιάς AC-130. Η αρχή είχε γίνει με το ιστορικό αεροσκάφος «ιπτάμενο-πυροβολικό»AC-47, έπειτα οι αεροπορικές δυνάμεις απέκτησαν το AC-119, και στη συνέχεια το AC-130A, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τα μοντέρνα μοντέλα τα οποία επιχειρούν τώρα.

Τα AC-130U ξεκίνησαν την επιχειρησιακή ανάπτυξή τους το 2001 και συνέχισαν αδιάκοπα έκτοτε, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, καθώς θα αντικατασταθούν από το εκσυγχρονισμένο και αναβαθμισμένο μοντέλο AC-130J «Ghostrider», το οποίο η USAF χαρακτηρίζει ως «το πιο θανατηφόρο και καινοτόμο gunship στον κόσμο».

Η νέα έκδοση AC-130J

Ειδικότερα, η έκδοση «Ghostrider» που απέκτησε επιχειρησιακές δυνατότητες το 2017, διαθέτει δύο ηλεκτρο-οπτικούς υπέρυθρους αισθητήρες, ένα κανόνι 30 χιλιοστών και 105 χιλιοστών, βλήματα AGM-176A Griffin, ραντάρ συνθετικής διάτρησης για όλες τις καιρικές συνθήκες και βόμβες μικρού διαμετρήματος GBU-39.

Επίσης έχει αναβαθμισμένα συστήματα πλοήγησης και αισθητήρες, που επιτρέπουν στο οπλοστάσιο να αναγνωρίζει φιλικές δυνάμεις και στόχους στο έδαφος ανά πάσα στιγμή, ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ο συνδυασμός ενός τόσο μεγάλου ωφέλιμου φορτίου οπλικών συστημάτων με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πληροφοριών, ενισχυμένες δυνατότητες επικοινωνίας και επίγνωσης της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο της μάχης, καθιστούν το νέο AC-130J ένα ιδιαίτερα καταστροφικό αεροσκάφος με τρομακτική δύναμη πυρός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με χειρουργική ακρίβεια.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: Defence Blog