Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει από το αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης AC-130J «Ghostrider» το πυροβόλο όπλο των 105 χιλιοστών, από το 2026.
Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της USAF στην αμυντική ιστοσελίδα Defense News. Οι ΗΠΑ εξετάζουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά το αεροσκάφος, το οποίο έπαιξε κεντρικό ρόλο στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σε πιο σύγχρονα πεδία μάχης. Κύριος προβληματισμός της αμερικανικής Αεροπορίας είναι η αντιμετώπιση της Κίνας, σε περίπτωση σύγκρουσης στην περιοχή της Ασίας.
Η USAF θέλει να αφαιρέσει το «βαρύ» πυροβολικό» για να προσθέσει άλλους εξοπλισμούς στο AC-130J , όπως πυραύλους cruise, ένα προηγμένο ραντάρ τεχνολογίας AESA για βελτιωμένη παρακολούθηση επίγειων στόχων και μια σειρά αναβαθμίσεων επικοινωνιών και δικτύων για καλύτερη σύνδεση με τα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου των συμμάχων στο θέατρο επιχειρήσεων.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν έχει λάβει τελική απόφαση για την τύχη του πυροβόλου των 105 χλστ. και τι θα το αντικαθιστούσε, είπε ένας Αμερικανός αξιωματικός στο Defense News. Επίσης, καθώς δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό χρηματοδότηση για νέους εξοπλισμούς για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, η αντικατάσταση δεν μπορεί να γίνει τουλάχιστον μέχρι το 2026.
Μία άλλη πηγή από την αμερικανική Αεροπορία δήλωσε ότι η αφαίρεση του τεράστιου κανονιού από την αριστερή πλευρά του αεροπλάνου θα δημιουργούσε μια ανισορροπία στο κέντρο βάρους του αεροσκάφους, μεταξύ άλλων δομικών ζητημάτων.
Το κόστος για την αφαίρεση του όπλου και τη στερέωση του πλαισίου του αεροσκάφους σε όλο τον στόλο θα φτάσει πιθανότατα σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Το AC-130J διαθέτει και ένα πυροβόλο όπλο των 30 χιλιοστών, το οποίο προς το παρόν δεν «κινδυνεύει» να αφαιρεθεί από το αεροσκάφος.
«Άγγελος του Θανάτου»
Το AC-130J, το οποίο έχει το παρατσούκλι «Άγγελος του Θανάτου» αναπτύχθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε συχνά AC-130 κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ιδιαίτερα σε αποστολές στενής αεροπορικής υποστήριξης και σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι μάχες της Φαλούτζα.
Το AC-130J παραδόθηκε στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας (AFSOC) το 2016 και πέτυχε την αρχική του επιχειρησιακή ικανότητα το επόμενο έτος. Πρόκειται για μια βαριά τροποποιημένη έκδοση του C-130J της Lockheed Martin, εξοπλισμένη με ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών που μπορεί να εκτοξεύσει έως και 200 βλήματα ανά λεπτό και ένα πυροβόλο των 105 χιλιοστών, ενώ ακόμα την ικανότητα να μεταφέρει πυρομαχικά ακριβείας, όπως το AGM-176 Griffin, AGM-114 Hellfire, GBU-39 Small Diameter Bomb και GBU-69 Small Glide Munition.
Πηγή: Defense News