OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Abrams: Οι ΗΠΑ πουλάνε 250 από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης στην Πολωνία

18/02/2022 - 14:36
Abrams
Share on FacebookShare on Twitter

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε σήμερα τη σχεδιαζόμενη πώληση 250 αρμάτων μάχης Abrams, στην πιο προηγμένη έκδοσή τους «SEPv3», στην Πολωνία, καθώς η Ουάσινγκτον κινείται για την ενίσχυση της άμυνας ενός σημαντικού συμμάχου της στην ανατολική Ευρώπη εν μέσω αυξανόμενης απειλής πολέμου ανάμεσα στις γειτονικές χώρες Ουκρανία και τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, την πώληση επιβεβαίωσε και η Υπηρεσία για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Ο Όστιν έκανε την ανακοίνωση αυτή στη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία, όπου οι Πολωνοί ηγέτες έχουν τεθεί σε συναγερμό λόγω της ανάπτυξης χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στη γειτονική Λευκορωσία, στο πλαίσιο μιας μαζικής συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία που σύμφωνα με το NATO τοποθετεί η Μόσχα για μια εισβολή. Η Ρωσία αρνείται ότι έχει σχέδια να εισβάλει.

Τι είπε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας

«Ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις είναι σε απόσταση 200 μιλίων από τα πολωνικά σύνορα», είπε ο Όστιν. «Αν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, η Πολωνία θα μπορούσε να δει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Ουκρανούς και άλλους να φθάνουν στα σύνορά της, προσπαθώντας να σώσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους από τη μάστιγα του πολέμου.»

Η πώληση αρμάτων μάχης Abrams στην Πολωνία είναι μία ακόμη ένδειξη για την εις βάθος και διευρυνόμενη αμυντική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολουθεί την ανάπτυξη σχεδόν 5.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία καθώς και επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο της απόκρισης της Ουάσινγκτον στην ουκρανική κρίση. Ωστόσο, η πρόθεση της Βαρσοβίας να αγοράσει τα συγκεκριμένα τανκς χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2021.

Abrams

Τα χαρακτηριστικά τους

Η Πολωνία αναμένεται να αποκτήσει συνολικά 250 άρματα μάχης τύπου M1A2 Abrams SEPv3, με το συμβόλαιο να υπολογίζεται στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσα σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται η εκπαίδευση, τα logistics αλλά και επενδύσεις στην υποστήριξη των τεθωρακισμένων δυνάμεων. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, η έκδοση SEPv3 του M1 Abrams θεωρείται το πλέον τεχνολογικά προηγμένο ψηφιακό άρμα μάχης στον κόσμο, με αναβαθμισμένη προστασία και θωράκιση πυροπροστασία, ευελιξία και ευκινησία,  κινητικότητα.

Ως προς την αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος μάχης, το M1A2 SEPv3 θα είναι εξοπλισμένο με τα προηγμένα συστήματα ενεργούς προστασίας «Trophy APS» που είναι ικανά να αντιμετωπίζουν τις εχθρικές απειλές, όπως ρουκέτες και κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα.Επίσης, έχει 9,7 μέτρα, πλάτος 3,7 μέτρα και ύψος 2,4 μέτρα, ενώ επανδρώνεται από πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, με τον προϋπολογισμό για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αρμάτων μάχης M1 Abrams σε 714 εκατομμύρια δολάρια.

«Πιέσεις» από το Κογκρέσο

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιανουαρίου, πολλά εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχαν ζητήσει από το Υπουργείο Άμυνας να επισπεύσει την πώληση και παράδοση 250 προηγμένων αμερικανικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, τα M1A2 Abrams έκδοσης SEPv3, για να ενισχύσει την «ανατολική πλευρά του NATO».

«Η επίσπευση της παροχής των αρμάτων μάχης, ειδικά καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία, θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα τόσο στο NATO όσο και στο Κρεμλίνο», αναφέρεται στην επιστολή που είχαν στείλει τα μέλη του Κογκρέσου στον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

 

Tags: ABRAMSABRAMS SEPV3ΗΠΑΛΟΙΝΤ ΟΣΤΙΝΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΩΝΙΑΡΩΣΙΑΤΑΝΚΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ

Related Posts

Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Block 50: Έγκριση από τη Βουλή και αγώνας δρόμου για να «κουμπώσει» το πρόγραμμα στην αναβάθμιση των Viper

14/12/2025 - 07:50
F-35: Την πώληση 48 stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Σαουδική Αραβία εξετάζουν οι ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

13/12/2025 - 12:13
SPIKE NLOS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SPIKE NLOS: Επιχειρησιακοί από το καλοκαίρι σε Αιγαίο και Έβρο οι ισραηλινοί πύραυλοι

13/12/2025 - 08:29

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert