Abrams: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι έφτασαν τα πρώτα αμερικανικά άρματα μάχης στην Ουκρανία

M1 Abrams

Τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Abrams έχουν φθάσει στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Καλά νέα από τον υπουργό (Άμυνας) Ουμέροφ. Τα Abrams είναι ήδη στην Ουκρανία και ετοιμάζονται να ενισχύσουν τις ταξιαρχίες μας» δήλωσε σε ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει την προηγουμένη εβδομάδα ότι τα πρώτα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams θα σταλούν στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα.

Νωρίτερα, οι New York Times είχαν αναφέρει την άφιξη των αμερικανικών αρμάτων μάχης στο Κίεβο, σημειώνοντας πως έφτασαν νωρίτερα από το αναμενόμενο και «πάνω στην ώρα» για να ενισχύσουν την ουκρανική αντεπίθεση.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, μιλώντας στο The War Zone πριν λίγες ημέρες, προειδοποίησε ότι τα Abrams θα πρέπει να αναπτυχθούν «με πολύ προσαρμοσμένο τρόπο, για πολύ συγκεκριμένες, καλοφτιαγμένες επιχειρήσεις», διαφορετικά κινδυνεύουν να καταστραφούν.

«Αν απλώς σταλούν στην πρώτη γραμμή για να προσπαθήσουν να διαπεράσουν τις ρωσικές άμυνες δεν θα ζήσουν πολύ στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο Μπουντάνοφ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε στις αρχές του έτους να προμηθεύσει την Ουκρανία με 31 προηγμένα άρματα μάχης Abrams, στην παλαιότερη έκδοση M1-Α1 αφού επί μήνες απέφευγε την ιδέα της ανάπτυξης αυτών των αρμάτων μάχης που δύσκολα συντηρούνται.

Η Ουκρανία έχει πει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 300 δυτικά τανκς για την αντεπίθεσή της, αλλά μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο περίπου το μισό από αυτόν τον αριθμό

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ, New York Times / Φωτογραφίες αρχείου Reuters