Το Πακιστάν θέλησε να υπενθυμίσει στην Ινδία ότι είναι και αυτό πυρηνική δύναμη, που μάλιστα διαθέτει ισχυρό οπλοστάσιο και προηγμένη τεχνολογία, πραγματοποιώντας δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Ababeel, ο οποίος έχει την ικανότητα να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, διατεταγμένες ως πολλαπλά οχήματα επανεισόδου με ανεξάρτητη στόχευση (Multiple Independently Targetable Re-Entry Vehicles – MIRVs).
Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία ενημέρωσης Τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν, η δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Ababeel διεξήχθη με στόχο την εκ νέου πιστοποίηση διαφόρων σχεδιασμών και τεχνικών παραμέτρων, καθώς επίσης και την αξιολόγηση της απόδοσης συγκεκριμένων υποσυστημάτων του πυραύλου. Επίσης, η σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο Ababeel διασφαλίζει «την ενίσχυση της πυρηνικής αποτροπής και της στρατηγικής σταθερότητας στην περιοχή».
#ISPR#Pakistan today conducted a successful flight test of Ababeel Weapon System. @OfficialDGISPR #PakistanArmy
The test flight was aimed at re-validating various design, technical parameters and performance evaluation of different sub-systems of the weapon system.
The… pic.twitter.com/b6Qk7JpAap
— Pakistan Armed Forces News 🇵🇰 (@PakistanFauj) October 18, 2023
Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ήταν η τελευταία φορά που το Πακιστάν είχε πραγματοποιήσει τέτοιου είδους δοκιμή και είχε γίνει γνωστό ότι ο πύραυλος είχε βεληνεκές 2.200 χιλιομέτρων. Όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές, ο Ababeel είναι η πιο σημαντική τεχνολογική καινοτομία για την πυρηνική τριάδα του Πακιστάν εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, που συμβάλλει καθοριστικά στην επιβιωσιμότητα των επίγειων στρατηγικών δυνάμεων της χώρας απέναντι σε ένα ινδικό προληπτικό πυρηνικό πλήγμα.
Από την πλευρά του, πρώην υψηλόβαθμος Αξιωματικός του πακιστανικού στρατού και νυν Εκτελεστικός Διευθυντής του Strategic Vision Institute με έδρα το Ισλαμαμπάντ, δήλωσε στο Defense News πως ο βαλλιστικός πύραυλος Ababeel μπορεί να χτυπήσει πολλούς στόχους ταυτόχρονα χάρη στην τεχνολογία MIRV που διαθέτει, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Ινδία και την αναγκάζει να αναχαιτίσει και να εξουδετερώσει, αν αυτό είναι εφικτό, πολλαπλές πυρηνικές επιθέσεις σε μικρό χρονικό διάστημα.
Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία αρχείου Ενόπλων Δυνάμεων Πακιστάν