Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων τύπου AAV-7 και σχετικού εξοπλισμού στην Ελλάδα σε μια συμφωνία αξίας έως και 268 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.
«Η Ελλάδα ζήτησε να αγοράσει εξήντα τρία (63) επιθετικά αμφίβια οχήματα στην παραλλαγή μεταφοράς προσωπικού (AAVP-7A1), εννέα (9) αμφίβια οχήματα επίθεσης, στην παραλλαγή διοίκησης και ελέγχου (AAVC-7A1), τέσσερα (4) επιθετικά αμφίβια οχήματα της παραλλαγής ανάκτησης (AAVR-7A1) και εξήντα τρία (63) πολυβόλα 50 διαμετρημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας της Αμυντικής Ασφάλειας (DSCA).
Περιλαμβάνονται επίσης εκτοξευτές χειροβομβίδων MK-19, Συστήματα Θερμικής Παρατήρησης M36E T1 (TSS), υποστήριξη ανεφοδιασμού (ανταλλακτικά), εξοπλισμός υποστήριξης (συμπεριλαμβανομένων ειδικών κιτ), εκπαίδευση, τεχνικά εγχειρίδια, τεχνική υποστήριξη και βοήθεια (συμπεριλαμβανομένων των Τεχνικών Υπηρεσιών Μηχανικών Εργολάβων (CETS), Υπηρεσίες διαχείρισης Ολοκληρωμένης Λογιστικής Υποστήριξης (ILS), αποκατάσταση απαρχαιωμένων ανταλλακτικών, υπηρεσίες βαθμονόμησης, μεταφορά και άλλα σχετικά στοιχεία υποστήριξης των οχημάτων.
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 268 εκατομμύρια δολάρια. Όπως είχε αναφέρει το OnAlert τον περασμένο Ιούλιο, η Ελλάδα είχε προϋπολογίσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά των 76 AAV-7. Παράλληλα με την προμήθεια των αμφίβιων οχημάτων, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής είχε δώσει το «πράσινο φως» και για την αγορά 2 μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 έναντι 370 εκατομμυρίων ευρώ.
«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.
Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας αποτελεσματική ικανότητα προστασίας των θαλάσσιων συμφερόντων και των υποδομών για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και στις θαλάσσιες προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.
Δεν υπάρχει κύριος ανάδοχος που να σχετίζεται με αυτήν την πιθανή πώληση. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν γνωστές συμφωνίες αντιστάθμισης που να προτείνονται σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση.
Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης», καταλήγει η ανακοίνωση της DSCA.