Aarok: Η Γαλλία μπαίνει δυναμικά στη «μάχη» των οπλισμένων UAV – Θα «ανταγωνιστεί» το MQ-9;

Η γαλλική εταιρεία Turgis & Gaillard παρουσίασε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αεροναυπηγικής στο Λε Μπορζέ της Γαλλίας (Paris Air Show) ένα νέο γαλλικής κατασκευής μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα, το Aarok.

Το Aarok είναι ένα αεροσκάφος μάχης μεσαίου ύψους, μεγάλης αντοχής (MALE), σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στη Γαλλία.

To γαλλικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Aarok.

Η ανάπτυξή του ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, αλλά οι δυνατότητές του αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Το σύστημα προβλέπεται να μεταφέρει έως και 3.000 κιλά ωφέλιμου φορτίου και να πετάει έως και 24 ώρες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Aarok έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων κρούσης, χερσαίας και θαλάσσιας επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Λόγω των αναφερόμενων δυνατοτήτων και του μεγάλου μεγέθους του, το γαλλικό UAV έχει ήδη αρχίσει να συγκρίνεται με το αμερικανικό drone MQ-9 Reaper που ήδη έχει ο γαλλικός στρατός. Το νέο drone είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το Reaper, αλλά δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη οι ικανότητές του.

Το Aarok δεν έχει πετάξει ακόμη, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η ανάπτυξή του. Η γαλλική εταιρεία δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη ότι το σύστημα θα πετάξει για πρώτη φορά πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το Aarok, που διαφημίστηκε ως το πρώτο ευρωπαϊκό drone MALE στην έκθεση, παρουσιάστηκε δίπλα σε τέσσερα πυρομαχικά ακριβείας καθοδήγησης AASM Hammer που παράγονται από τη Safran, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τον οπλισμό του drone.

Mε πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφίες Reuters