A400M: «Έξαλλη» η Airbus με το Βερολίνο – «Καθυστερεί τις εξαγωγές και χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ»

Οι αργές εγκρίσεις της γερμανικής κυβέρνησης εμποδίζουν τις εξαγωγές της Airbus Defense αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε την Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καλώντας το Βερολίνο να επισπεύσει τη διαδικασία.

«Πολλές χώρες ενδιαφέρονται για το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος A400M. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες να λάβουμε έγκαιρα τις γερμανικές άδειες εξαγωγής», δήλωσε ο Michael Schoellhorn στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

«Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε λάβει ακόμη συμβόλαια από τη ‘Zeitenwende’ και σημαντικές εξαγωγές δεν εγκρίνονται. Αυτό μας θέτει σε μια πολύ μη ικανοποιητική κατάσταση», είπε ο Schoellhorn.

Αναφερόταν στο ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε πέρυσι για να εκσυγχρονίσει τον γερμανικό στρατό, το οποίο ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τις συνεχείς καθυστερήσεις στις διαδικασίες εξαγωγής. Η ασφάλεια του σχεδιασμού είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Schoellhorn.

Πρόσθεσε ότι οι παραγγελίες για πολλά προϊόντα, όχι μόνο το A400M, είχαν «κολλήσει» στο Βερολίνο. «Μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ».

Όσον αφορά το ζημιογόνο A400M, ο επικεφαλής της Airbus είπε ότι δεν αναμένει περαιτέρω σημαντικές χρεώσεις λόγω βιομηχανικών προβλημάτων στο μέλλον, εάν οι εξελίξεις συνεχίσουν όπως είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα πρέπει τελικά να λάβει μερικές πληρωμές που οι πελάτες είχαν διακόψει.

Πηγή: Reuters