A330 MRTT: Το NATO θα αποκτήσει το 10ο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων

Η Airbus ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Υποστήριξης και Προμηθειών του NATO (NSPA) παρήγγειλε ένα επιπλέον αεροσκάφος τύπου A330 (Multi-Role Tanker Transport – MRTT), αυξάνοντας τον Πολυεθνικό Στόλο σε 10 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Airbus, η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί την απόφαση του Βελγίου να αυξήσει τις ώρες του στο πρόγραμμα του Πολυεθνικού Στόλου MMF με επιπλέον 1.100 ώρες πτήσης ετησίως.

Ο Πολυεθνικός στόλος αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων (MMF) παρέχει δυνατότητες στρατηγικής μεταφοράς, ανεφοδιασμού αέρος-αέρος και ιατρικής εκκένωσης στις έξι συμμετέχουσες χώρες: το Βέλγιο, την Τσεχία, την Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Τα κράτη αυτά μοιράζονται το κόστος αναλογικά με την εθνική δέσμευση των ωρών πτήσης ανά έτος.

«Από την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους το 2020 και ειδικά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, το MMF προστατεύει την ευρωπαϊκή κυριαρχία και δείχνει τις δυνατότητές του ως αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων», δήλωσε ο Jean Brice Dumont, Επικεφαλής Στρατιωτικών Αεροπορικών Συστημάτων στην Airbus.

Τα επτά A330 MRTT που ήδη διαθέτει η Συμμαχία πέτυχε την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα στις 23 Μαρτίου, η οποία σηματοδοτήθηκε με μία τελετή, στην οποία συμμετείχε και ο ΓΓ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα των αεροσκαφών A330 αναμένεται στα μέσα του 2024.

Η επιτυχία του προγράμματος αποτελεί παράδειγμα για το πώς τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας μπορούν να συνεργάζονται, να συγκεντρώνουν και να μοιράζονται πόρους για να έχουν συνεχή πρόσβαση σε δυνατότητες αιχμής.

Δύο από τα δεξαμενόπλοια που δεν έχουν παραδοθεί αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία το 2024, ενώ αυτό το νέο αεροσκάφος θα φτάσει στα τέλη του 2026. Τα A330 σταθμεύουν στην κύρια επιχειρησιακή βάση στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας και στη Βάση Επιχειρήσεων στην Κολωνία της Γερμανίας.

Με πληροφορίες από: Defence Blog, The Defense Post / Φωτογραφίες Reuters