A-50: Η Ρωσία έχασε δύο πολύτιμα ΑΣΕΠΕ και σκέφτεται να αρχίσει και πάλι την παραγωγή τους

Η Ρωσία σχεδιάζει να επανεκκινήσει την παραγωγή του αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Beriev A-50, όπως δήλωσε προ ολίγων ημερών ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ρωσικού κρατικού ομίλου αμυντικών εταιρειών Rostec.

Η επιβεβαίωση του υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο του A-50 για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το αεροσκάφος τύπου A-50 χρησιμεύει ως κρίσιμο αναγνωριστικό μέσο, ​​επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να ανιχνεύουν ουκρανικούς πυραύλους και να εντοπίζουν αποτελεσματικά επίγειους στόχους.

Οι αναγνωριστικές του ικανότητες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στις ρωσικές επιχειρήσεις πάνω από την Ουκρανία, παρέχοντας έγκαιρες προειδοποιήσεις για αεροπορικές απειλές και διευκολύνοντας τις λειτουργίες διοίκησης και ελέγχου. Η απόφαση της Ρωσίας να αρχίσει και πάλι την παραγωγή A-50 ακολουθεί την απώλεια δύο τέτοιων αεροσκαφών, νωρίτερα φέτος από ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.

Πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο A-50 καταρρίφθηκε από ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot, ενώ το δεύτερο κατερρίφθη από πυραύλους του αναβαθμισμένου ουκρανικού συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-200. Ένα άλλο ρωσικό A-50 υπέστη ζημιά από επίθεση drone στην αεροπορική βάση Machulishchy στη Λευκορωσία το 2023, απαιτώντας εκτεταμένες επισκευές. Επί του παρόντος, ο επιχειρησιακός στόλος Α-50 της Ρωσίας είναι σχετικά περιορισμένος.

Η Ρωσία προσγειώνει τα ΑΣΕΠΕ μέχρι νεωτέρας;

Η Ρωσία πιθανότατα σταμάτησε να πετά τα αεροπλάνα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου A-50 για να υποστηρίξει επιχειρήσεις στην Ουκρανία μετά την κατάρριψη του δεύτερου αεροσκάφους, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην έκθεσή του στις 2 Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε στις 27 Φεβρουαρίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν εντοπίσει κανένα αεροσκάφος A-50 για αρκετές μέρες. Η Ρωσία πιθανότατα θα κρατήσει τα αεροπλάνα προσγειωμένα κατά τη διάρκεια εσωτερικών ερευνών για την αποτυχία να προστατεύσει αυτό το εξαιρετικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, όπως αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφίες αρχείου Reuters