Ένα ασφαλές ταξίδι σε όλο τον κόσμο εξασφάλισε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (E.A.B.) για τη Μύρτιδα, το κορίτσι που πέθανε από τυφοειδή πυρετό στο λοιμό της Αθήνας τον 5ο αιώνα π.Χ., «αναστήθηκε» 2.400 χρόνια μετά και καλείται σήμερα -ως φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ- να συμμετάσχει στην παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών «Μπορούμε! Τέλος στη φτώχεια!». Η Ε.Α.Β. έθεσε με πρωτοβουλία της την υψηλή τεχνογνωσία της στη διάθεση του πολιτισμού και κατασκεύασε το «Σπίτι της Μύρτιδας» επιθυμώντας να δηλώσει “παρούσα” σε μία σημαντική επιστημονική και πολιτιστική προσπάθεια.
Το «Σπίτι της Μύρτιδας» αφορά σε ειδική κατασκευή κιβωτίου από αλουμίνιο και inox (διαστάσεων 1 μ. Χ 0,5 μ. Χ 0,5 μ.) που επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά του αγάλματος της Μύρτιδας σε κάθε συνθήκη ενώ παράλληλα προστατεύει το άγαλμα από το μικροκλίμα (καιρικά φαινόμενα, υγρασία, σκόνη κλπ). Για το σχεδιασμό του κιβωτίου ακολουθήθηκε η μέθοδος CATIA (Computer Aided Design) ενώ η κατεργασία των μεταλλικών μερών πραγματοποιήθηκε σε εργαλειομηχανές ψηφιακού ελέγχου. Για την πιστή ανάγλυφη αποτύπωση του λογοτύπου της Μύρτιδας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ψηφιοποίησης ενώ η βαφή των χρωμάτων που χαρακτηρίζουν τη Μύρτιδα έγινε σε ειδικό θάλαμο από τεχνικό αγιογράφο, ακολουθώντας τις πρακτικές της αεροναυπηγικής τεχνολογίας.
Στην τελετή παράδοσης του «Σπιτιού της Μύρτιδας» από την Ε.Α.Β., στον κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη, Επίκουρο Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Φιλιππάκος δήλωσε: «Ήταν τιμή μας να συμβάλουμε με τη τεχνογνωσία μας σε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που προάγει την επιστημονική αξιοσύνη της χώρας μας και αναδεικνύει την εικόνα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Νοιώθουμε όλοι μας ότι, με την κατασκευή του «Σπιτιού της Μύρτιδας», ξεπροβοδίζουμε το “αναστημένο” κορίτσι, που ως πρέσβειρα καλής θελήσεως του Ελληνισμού, θα ακολουθήσει ένα οικουμενικό ταξίδι κάνοντάς μας εξαιρετικά υπερήφανους».
Για το εγχείρημα της Μύρτιδας και τη σημασία του μίλησε ο εμπνευστής και δημιουργός της ανάπλασης της Μύρτιδας) Επίκουρος Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Μ. Παπαγρηγοράκης, ενώ για τη συμβολή της Εθνικής Πινακοθήκης στο όλο εγχείρημα αναφέρθηκε ο Διευθυντής Καλλιτεχνικής Συντήρησης και Αποοκατάστασης έργων τέχνης, Δρ. Μιχ. Δουλγερίδης.