Το F-18 κερδίζει το Rafale,στη Βραζιλία.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν πρόκειται να εξετάσει το ζήτημα της επιλογής του νέου μαχητικού της πολεμικής αεροπορίας της χώρας πριν από τις αρχές του 2012, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Νέλσον Ζομπίμ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς χθες.

   

«Πρόκειται να το εξετάσουμε στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στα εσωτερικά προβλήματα», είπε ο Ζομπίμ στο περιθώριο μιας επιχειρηματικής συνόδου στη νότια Γαλλία.

   

Η Βραζιλία, η οποία θέλει να ανανεώσει και να επεκτείνει το στόλο των πεπαλαιωμένων μαχητικών της, εξετάζει προσφορές από τη γαλλική Dassault Aviation, την αμερικάνικη Boeing και τη σουηδική Saab.

   

Η σύμβαση εκτιμάται ότι θα έχει πολύ υψηλότερη αξία από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά — τα ΜΜΕ της Βραζιλίας εκτιμούσαν ότι θα φθάνει τα 4 ως 6 δισ. δολάρια. Τα συμβόλαια συντήρησης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα, ενώ η Βραζιλία μπορεί τελικά να αγοράσει πάνω από 100 μαχητικά.

   

Πέραν της τιμής και των χαρακτηριστικών του Rafale της Ντασό, του F-18 της Μπόινγκ και του Gripen της Σάαμπ, η Βραζιλία θα λάβει υπόψη της πριν από την ανακοίνωση της απόφασής της το εάν θα υπάρξει, όπως ζητά, μεταφορά τεχνολογίας και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, με τη συμπαραγωγή μοντέρνων μαχητικών εγχωρίως και την πιθανή εξαγωγή τους σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

   

«Η κύρια αναγκαιότητα είναι η μεταφορά τεχνολογίας», δήλωσε ο Ζομπίμ, που απέφυγε να αποκαλύψει ποια προσφορά θεωρεί καλύτερη η κυβέρνηση.

   

Το Ραφάλ έμοιαζε να έχει το προβάδισμα επί των ημερών του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που είχε δηλώσει πως προτιμούσε το γαλλικό μαχητικό. Αλλά η διάδοχός του Ντίλμα Ρουσέφ μοιάζει να κλίνει προς το F-18, καθώς μετά την ανάληψη των καθηκόντων της επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας της με τις ΗΠΑ.