Πολλά παράδοξα εξακολουθούν να συμβαίνουν στην προμήθεια πυρομαχικών 120 χιλ.
Επιτελείς τόσο του Πενταγώνου όσο και της ΓΔΑΕΕ μιλούν πλέον για πρωτοφανή ερασιτεχνισμό στο χειρισμό της όλης προμήθειας εκ μέρους της Γερμανικής πλευράς (τόσο εκ μέρους της BWB – αντίστοιχη υπηρεσία της ΓΔΑΕΕ – όσο και εκ μέρους της Γερμανικής εταιρείας Rheinmetall Waffen and Munitione GmbH).
Μόλις πριν από λίγες ημέρες το Onalert, είχε ασχοληθεί με το ζήτημα,προκαλώντας πολλές αναταράξεις εντός και εκτός ΥΕΘΑ.
Σήμερα θα αναφερθούμε μόνο σε στοιχεία και απορίες που συλλέξαμε συζητώντας με κύκλους του πουργείου.
Οι παραπάνω λοιπόν κύκλοι μιλούν ξεκάθαρα για πρωτοφανή ερασιτεχνισμό εκ μέρους της Γερμανικής πλευράς η οποία κατά άλλους ερμηνεύεται και ως αδιαφορία για την ευόδωση της όλης προμήθειας διότι όπως αναφέρουν, είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουν επίσημα σύμβαση πληρεξουσίου από την BWB (την Q/T43G/B0029/BB080) για μια προμήθεια ύψους 50.520.000 Ευρώ η δε σύμβαση πληρεξουσίου να είναι σύμβαση μιάς σελίδας όταν αντίστοιχες συμβάσεις πληρεξουσίου του παρελθόντος εκτίνονταν σε είκοσι έως και εικοσιπέντε σελίδες. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι στην προταθείσα, εκ μέρους της Γερμανικής BWB, σχεδόν μονοσέλιδη σύμβαση πληρεξουσίου το μεγαλύτερο μέρος αυτής αναλίσκεται σε στοιχεία που αφορούν τις ακριβείς διευθύνσεις της BWB καθώς και τα στοιχεία της τραπέζης που θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να εμβάσει το συνολικό ποσό της εν λόγω προμήθειας. Δύο είναι κατά την άποψή μας τα σημαντικά στοιχεία που χρήζουν διερεύνησης.
Στοιχείο Νο1 : Το Ελληνικό Υπουργείο Αμύνης, με το αίτημα που είχε διαβιβάσει, προς τις Γερμανικές Αρχές ζητούσε την προμήθεια 9000 βλημάτων DM63 και 3000 DM12A2. Η Γερμανική πλευρά αντί να υποβάλλει πρόταση – προσφορά που να καλύπτει τις απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, επανέλαβε ακριβώς το ίδιο σφάλμα που είχε πράξει και επί εποχής του τέως γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ του κ. Ε Βασιλάκου δηλαδή υπέβαλλε μια πρόταση – προσφορά σύμφωνα με την δική τους σκέψη που προφανώς ικανοποιεί τους οικονομικούς σχεδιασμούς της Γερμανικής εταιρείας Rheinmetall Waffen and Munitione Gmbh αδιαφορώντας για το Ελληνικό αίτημα. Συγκεκριμένα υπέβαλλε την προαναφερόμενη σύμβαση πληρεξουσίου προσφέροντας 1500 βλήματα DM63 , 7500 βλήματα DM63A1 και 3000 βλήματα DM12A2.
Στην ανωτέρω σύμβαση πληρεξουσίου δεν υπάρχει τεχνική περιγραφή των προσφερομένων βλημάτων αλλά ούτε και ο Νατοικός αριθμός Ονομαστικού (ο γνωστός NSN) ο οποίος προσδιορίζει πλήρως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οποιουδήποτε αμυντικού υλικού. Με λίγα λόγια, σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΣ, η υιοθέτηση της συγκεκριμένης σύμβασης πληρεξουσίου μας οδηγεί στην αγορά μη πλήρως καθοριζόμενου υλικού (όπως λέει ο λαός ¨αγοράζουμε γουρούνι στο σακί¨). Περιττό να αναφερθεί ότι με το που έφθασε η ανωτέρω πρόταση πληρεξουσίου στο ΓΕΣ προκλήθηκε πανικός διότι αφενός μεν η Ιεραρχία του, ορθά ζητούσε να πληροφορηθεί τις τεχνικές διαφορές μεταξύ του βλήματος DM63 και του βλήματος DM63A1 πλην όμως το ΓΕΣ/ΔΙΤ δεν ήταν σε θέση να στοιχειοθετήσει τεκμηριωμένη απάντηση διότι ακόμα και αυτοί οι Τεθωρακισμένοι, που γενικά διακρίνονται για την τεχνική τους συνείδηση, εξεπλάγησαν με την συγκεκριμένη πρόταση.
Στοιχείο Νο2 : Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται εκ μέρους της Γερμανικής πλευράς σύμβαση πληρεξουσίου προκειμένου να υπογραφεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες από την Ελληνική πλευρά ώστε να αποτελέσει Διακρατική Συμφωνία και στην σύμβαση πληρεξουσίου να αναγράφεται ότι κατά την διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης εάν το ποσόν των 50.520.000 Ευρώ που θα έχει προκαταβολικά καταβληθεί δεν θα επαρκεί τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλλει συμπληρωματικό, άγνωστο επί του παρόντος ακόμα ποσό. Περιττό να αναφερθεί ότι η ανωτέρω πρόταση της Γερμανική πλευράς εάν δεν έχει υποβληθεί για ¨φτηνούς διαπραγματευτικούς σκοπούς¨ παραβιάζει ευθέως το Ελληνικό σύστημα Δημόσιου Λογιστικού δηλαδή δεν είναι δυνατόν το συγκεκριμένο συμβόλαιο έτσι όπως αυτό έχει διατυπωθεί να τύχει της εγκρίσεως οποιοδήποτε προσυμβατικού ελέγχου.
Σε ότι αφορά τη συνημμένη προσφορά της εταιρείας Rheinmetall Waffen and Munitione Gmbh στην ανωτέρω σύμβαση πληρεξουσίου σαφώς και ισχύουν τα αναγραφόμενα στο άρθρο του on alert.gr επιπλέον όμως κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι η εταιρεία ζητά να της καταβληθεί το σύνολο του ποσού προφανώς για να διαχειρισθεί τους τόκους των 50.520.000 Ευρώ για χρονικό διάστημα από 3 – 15 μήνες (σύμφωνα με το υποβληθέν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της σύμβασης) ενδεχομένως για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, διότι εάν τα χρήματα καταβληθούν άπαξ στον αλληλόχρεο λογαριασμό της BWB αυτά θα είναι έντοκα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Εάν όμως τα χρήματα τα λάβει άπαξ η Rheinmetall Waffen and Munitione Gmbh τότε τα χρήματα δεν θα είναι έντοκα και ως εκ τούτου το Ελληνικό Δημόσιο θα απολέσει τους τόκους των 50.520.000 Ευρώ που θα προκύψουν στο χρονικό διάστημα των 3-15 μηνών.
Ο “πόλεμος” θα φουντώσει για τα καλά αφού αναμένεται η Διακρατική πρόταση των Ισραηλινών για την εν λόγω προμήθεια.