Τα Leopard βρήκαν πυρομαχικά;Βίντεο…συλλεκτικό με τ΄άρματα να κάνουν βολές!

Το βίντεο του ΓΕΣ περιέχει στιγμιότυπα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Μονάδων στην Περιοχή Ευθύνης της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων, Τακτικές Ασκήσεις, διέλευση Υδάτινου Κωλύματος, βολές διαφόρων οπλικών συστημάτων καθώς και εκπαίδευση στις διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων Διοικητικής Μέριμνας (αντικατάσταση κινητήρα άρματος στο πεδίο της μάχης, διακομιδή τραυματία κτλ).

Βέβαια το πιο …εντυπωσιακό είναι ότι θα δείτε τα Leopard ,να κάνουν βολές! Βρήκαν πυρομαχικά;
Για πρώτη φορά εμφανίζονται άρματα τύπου Leopard 2A4 να πραγματοποιούν διέλευση από υδάτινο κώλυμα. Και μάλιστα όχι κώλυμα τεχνητό, αλλά πραγματικό ποτάμι. Η δυσκολία λόγω της απόστασης, της συνεχόμενης αυξομείωσης του βάθους, της ανάγκης για αλλαγή κατεύθυνσης μέσα στο νερό και της σύστασης του πυθμένα του ποταμού όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν σε τσιμεντένιο προκατασκευασμένο κώλυμα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως στα πεδία ασκήσεων. Επίσης εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αρμάτων που «βουτάνε» ταυτόχρονα στο νερό, ενδεικτικό στοιχείο για την πληρότητα των συλλογών εργαλείων του άρματος.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ΓΕΣ παρουσιάζει σε video, βολές με άρματα που έχουν πυροβόλο 120 χιλ. Αυτό σημαίνει ή ότι βρήκαμε πυρομαχικά (λες να είναι αλήθεια;;;;), ή ότι λόγω της επικείμενης προμήθειας, αποφάσισαν να ρίξουν τα βλήματα που είχαν περισσέψει από τις δοκιμές των αρμάτων. Αν ισχύει το δεύτερο, ας ελπίσουμε ότι η πολιτική ηγεσία δεν θα τους πουλήσει και σύντομα θα λήξει το θέμα. Αλλιώς αυτά τα video θα αποκτήσουν ανεκτίμητη ιστορική και συναισθηματική αξία! Θα θυμίζουν σε όλους το έγκλημα που συντελέστηκε και καταφέραμε το ¼ της ζωής ενός πανάκριβου οπλικού συστήματος να το έχουμε μη αξιοποιήσιμο επιχειρησιακά.