Μια μακροσκελή λίστα που περιέχει περίπου 100 ονόματα έχουν συντάξει “ράμπο” του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για λίστα που περιέχει ονόματα ανθρώπων που άμεσα, έμμεσα ή ακόμη χειρότερα χωρίς να φαίνονται πουθενά, είχαν -και κάποιοι έχουν- σχέση με εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών ΕΔ!
Τα ονόματα δεν αφορούν μόνο σε επιχειρηματίες οι οποίοι είναι έτσι κι αλλιώς γνωστοί εδώ και χρόνια και ήδη έχουν σχεδόν όλοι ερευνηθεί. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους οι οποίοι έπαιζαν το ρόλο μεσαζόντων, μεταξύ εταιρειών,πρεσβειών,κυβέρνησης -όποια κι αν ήταν- και ενδέχεται να αμοίβονταν πλουσιοπάροχα γι΄ αυτές τις υπηρεσίες. Πρόκειται επίσης για ανθρώπους που έχουν σχέση με ΜΜΕ και δεν εννοούμε μόνο δημοσιογράφους.
Πως προέκυψε αυτό το ζήτημα; Ο Ε.Βενιζέλος από την εποχή που ήταν ΥΕΘΑ χρησιμοποιούσε μία φράση,αρκετά συχνά:” Όποια πόρτα κι αν ανοίξω, όποιο ντουλάπι κι αν ψάξω, βρίσκω μέσα ένα…σκελετό”! Οι…σκελετοί δεν ήταν τίποτα άλλο από προγράμματα που είτε ειχαν ολοκληρωθεί,είτε κάποιοι “έσπρωχναν” την υλοποίησή τους. Κοινό σημείο όλων αυτών των προγραμμάτων ήταν ότι είχαν προβλήματα,νομικά ή επιχειρησιακά. Άλλα πάλι δεν είχαν καμία απολύτως υποστήριξη από τους αρμόδιους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων και όμως εξακολουθούσαν να βρίσκονται στον “αφρό” της επικαιρότητας και της καθημερινότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αυτούς τους “σκελετούς” ψάχνει το ΣΔΟΕ, έχοντας το πράσινο φως από τον υπουργό Οικονομκών πλέον Ε.Βενιζέλο,ο οποίος ενδιαφέρεται να μάθει αν όσα χρήματα διακινήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια έχουν πράγματι φορολογηθεί ή πρόκειται για περιπτώσεις “μαύρου χρήματος”. Από το 1996 μέχρι το 2009 υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν περισσότερα από 14 δις ευρώ σε εξοπλισμούς!
Η απάντηση μπορεί να μοιάζει εύκολη και να είναι θετική,όμως χρειάζονται στοιχεία για να “δεθούν” αυτές οι περιπτώσεις. Το επίπεδο διαβίωσης καποιων από τους ελεγχόμενους μπορεί να χαρακτηριστεί “παράδοξο”,ωστόσο και αυτό από μόνο του ίσως να μην είναι αρκετό.
Αυτό σημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς -και με την μέχρι τώρα εμρία από “κάθαρση”- θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Είναι βέβαια αξιοσημείωτο,ότι την έρευνα αυτή την αντιμετωπίζουν θετικά -αν δεν την προκάλεσαν κιόλας- συγκεκριμένες πρεσβείες χωρών οι οποίες κατά καιρούς βίωσαν το φαινόμενο…λόμπινγκ αλά ελληνικά.