Σουπερ-κράνος δοκιμάζουν επιστήμονες για τον Αμερικανικο στρατό

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου τα κράνη των φαντάρων εκτός από την προστασία που θα παρέχουν, θα είναι ολοκληρωμένα κέντρα επικοινωνίας. Φανταστείτε τα κράνη αυτά να έχουν οθόνη υπολογιστή, νυχτερινή όραση, οθόνη θερμικών αισθητήρων, και ενίσχυση της ακοής, ζοομ ιν στους στόχους και διαχωρισμό σε φίλους και εχθρούς και θα είναι ανάλαφρα …. Το μέλλον λοιπόν αυτό είναι πιο κοντά απο όσο πιστεύουμε .
 
Δεν πρόκειται για κάποιο videogame στο playstation, αλλά για μία πραγματικότητα, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση του Στρατού των ΗΠΑ( Association of the United States Army Annual Meeting) , στην Ουάσιγκτον.
 
Ήδη ο στρατός των ΗΠΑ εκπονεί πρόγραμμα δημιουργίας ενός κράνους υψηλής τεχνολογίας με όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε και πολλοί ευελπιστούν ότι στο άμεσο μέλλον οι Αμερικανοί στρατιώτες θα εφοδιαστούν με αυτό.
Σε πρώτο στάδιο οι ερευνητές απο το Natick Soldier Research, Development and Engineering Center, τονίζουν ότι το φουτουριστικό κράνος που σχεδιάζουν, θα είναι για εξοπλισμό των αξιωματικών του στρατού και αργότερα για όλους τους φαντάρους.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι δείξουμε πως εμείς αντιλαμβανόμαστε τον στρατιώτη του μέλλοντος και τη δύναμη του», δήλωσε ο Jean-Louis DeGay, Στρατηγικός σχεδιαστής του προγράμματος της Natick για τον “Στρατιώτη RDEC” (πρόκειται για τον στρατιώτη του μέλλοντος πλήρως εξοπλισμένο με hi tech όργανα. Απο τα ρούχα μέχρι τα όπλα που θα φέρει).

 
“Θέλουμε να κάνουμε στρατιώτες επανδρωμένους σαν… f-16” τόνισε.

Έτσι το καινούργιο – φουτουριστικό κράνος θα καλύπτει καλύτερα το κεφάλι (καλύτερα από τα κράνη Advanced Combat που χρησιμοποιούνται τώρα στα θέατρα των επιχειρήσεων του Αμερικάνικου στρατού). Το κράνος αυτό θα προστατεύει τον στρατιώτη και από χημικές και βιολογικές επιθέσεις αφού με ένα άγγιγμα θα καλύπτει τα σημεία του προσώπου που πρέπει, ενώ θα παρέχει στον στρατιώτη, μέσω οθόνης μπροστά στα μάτια του όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για τον εχθρό.

Βετεράνοι από τον πόλεμο του Κόλπου συνεργάστηκαν με τους σχεδιαστές για το νέο κράνος, έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τα υπέρ και τα κατά που έχουν τα υπάρχοντα κράνη και ήδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές σε φαντάρους οι οποίοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι: “Είναι κάτι το διαφορετικό, αλλάζει το πεδίο της μάχης υπέρ αυτού που το φοράει”

Το τελικό προϊόν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε σε πολλά εργαστήρια, όπως το Edgewood Center χημικού και βιολογικού πολέμου στο Aberdeen Proving Ground, στο Md, καθώς και στο NSRDEC στη Μασαχουσέτη.

«Εκτός από τα κράνη έχουμε να αναπτύξει την επόμενη γενιά και σε θώρακες «, δήλωσε ο DeGay ο οποίος διευκρίνισε ότι ακόμη το προϊόν δεν βρίσκεται στη φάση της μαζικής παραγωγής κάτι που θα γίνει μετά απο πέντε η και περισσότερα χρόνια.