Σνόμπαρε η ηγεσία του ΥΕΘΑ,συνέδριο την άμυνα και την οικονομία

Σύσσωμη η ηγεσία του ΥΕΘΑ…σνόμπαρε το συνέδριο Defenseworld 2011 με θέμα “Αμυντικοί Εξοπλισμοί και επιχειρηματική ανάπτυξη”! Το συνέδριο διοργάνωνε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και ειδικά αυτή την δύσκολη οικονομικά εποχή κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει το …σνομπάρισμα του ΥΕΘΑ.

Η λογική “όποιος ασχολείται με εξοπλισμούς είναι εκ των προτέρων ύποπτος” δεν μπορεί να αποτελεί επίσημη πολιτική του οποιουδήποτε ΥΕΘΑ και πρέπει ειδικά αυτή την εποχή να σταματήσει. Το αν ,πότε και με τι θα εξοπλιστούμε θα το αποφασίσει η Ελλάδα και η κυβέρνησή της,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητά ,να διαπραγματεύεται και ειδικά τώρα, να αναζητά τις ευκαιρίες. Πολιτική στο ΥΕΘΑ αυτό σημαίνει κι ας αφήσουν τις αοριστίες και τα υποννοούμενα περί …”παιχνιδιών”. “Παιχνίδια” γίνονται μόνο αν τα επιτρέψουν κάποιοι στο εσωτερικό.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου

Τα εξοπλιστικά προγράμματα και η αμυντική βιομηχανία μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας με την αναπτυξη έξυπνων στρατηγικών συνεργασιών και συμμαχιών. Αυτό επεσήμαναν οι ομιλητές στο πρώτο ετήσιο συνέδριο Defenseworld 2011 με θέμα »αμυντικοί εξοπλισμοί και επιχειρηματική ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. 

   

Μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που βιώνουν οι Έλληνες η ελληνική αμυντική βιομηχανία, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές έχει συγκεκριμένες επιλογές – καθώς έχει φτάσει σήμερα σε σημείο απαξίωσης – για να μην βάλει λουκέτο. Είτε να επιδιώξει να προσανατολιστεί στη δημιουργία »επώνυμων» προϊόντων και να αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες και συμπράξεις με αναγνωρισμένους διεθνείς αμηυντικούς οίκους είτε χωρίς η ίδια να παράγει δικό της επώνυμο προϊόν να δεθεί στο άρμα ενός αξιόπιστου συνεργάτη που θα την τραβήξει μαζί της συμβάλλοντας στην απασχόληση και στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. 

   

Η εξυγίανση και η διαφάνεια του συστήματος κρατικών προμηθειών αμυντικών εξοπλισμών είναι ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση προκειμένου να στηριχθεί η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

   

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης στο χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου σημείωσε ότι η εκτέλεση εξοπλιστικών προγραμμάτων στη χώρα μας θα μπορούσε να συμβάλει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς και θα προσήλκυε ξένες επενδύσεις. 

   

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σμιθ σημείωσε από την πλευρά του τα θετικά στοιχεία αναπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας πέρα από την ασφάλεια, όπως είναι η αυξηση του ΑΕΠ, η μείωση της ανεργίας, η αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού και τόνισε ότι η χώρα μας σε συνεργασία με αξιόπιστους διεθνείς εταίρους μπορεί να βρει μια θέση με αυτό τον τρόπο στην παγκόσμια αγορά οπλικών συστημάτων. 

   

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κ. Βρεττός τόνισε και αυτός από την πλευρά του ότι η Ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να φέρει οφέλη αν αναπτύξει συνεργασίες και ενσωματώσει τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομικές δράσεις για επεκταση των δραστηριοτήτων της πέρα από την εσωτερική αγορά.

   

Ο καθηγητής Στρατηγικής και πρόεδρος τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Αθ. Πλατιάς σημείωσε ότι υπάρχει μείωση των αμυντικών δαπανών σε όλη την ΕΕ αλλά το γεγονός ότι η χώρα μας σε αυτό το θέμα έχει σταματήσει τις δαπάνες από το 2004 της στερεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα να αντιμετωπίσει την κρίση κόβοντας ή αναδιαρθρώνοντας τώρα αυτού του είδους της δαπάνες, όπως κάνουν άλλα κράτη. Σημείωσε ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας δίνει το περιθώριο στην Τουρκία να εντείνει τις πιέσεις της και τις απειλές της καθώς το οικονομικό πρόβλημά μας αποτυπώνεται και στην κατάσταση του αμυντικού μας εξοπλισμού. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η αναλογία πολεμικών αεροσκαφών από 10 τουρκικά, 8 ελληνικά που ήταν το 2010 θα φτάσει σε αναλογία 1 ελληνικό προς τρία τουρκικά το 2020. Ταυτόχρονα όμως με την ποσοτική διαφορά θα υπάρχει και ποιοτική διαφορά ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς δεν κάνουμε επενδύσεις σε αυτό τον τομέα. 

   

Ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε αποσπασματικές αποφάσεις που ευνοούν και νομιμοποιούν τους μεσάζοντες αλλά να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής. 

   

Στο ίδιο πάνελ συζήτησης με τον κ. Πλατιά ήταν και ο αναπληρωτής υπέυθυνος τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Στ. Γκίκας ο οποίος ανέφερε ότι οι απειλές που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία έχουν αυξηθεί και επιβάλλεται στην κρίση να αναπτυχθούν έξυπνα προγράμματα χαμηλού κόστους διότι η περικοπή των αμυντικών δαπανών εγκυμονεί κινδύνους. 

   

Ανέφερε ότι η ΕΑΒ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε συνεργασίες και επενδύσεις ενώ ο αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης Μέσης Ανατολής και Αφρικής Lockheed Martin Aeronautics/International Ντ. Πλέσσας σημείωσε από την πλευρά του ότι με οικονομίες κλίμακος θα επιτευχθεί η υποστήριξη για την ποιοτική διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων για τα επόμενα 25-30 χρόνια ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο στην οικονομία μας να σχεδιάσει την επόμενη κίνησή της για τα μαχητικά 5ης γενιάς. Ταυτόχρονα η πολιτική αυτή με την αξιοποίηση των υπάρχουσων υποδομών θα βοηθήσει την απασχόληση και την εξωστρέφεια της αμυντικής βιομηχανίας μας. 

   

Ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επιχειρήσεων Καραγιάννη Αγγ. Καραγιάννης σημείωσε τη σημασία αξιοποίησης των ΣΔΙΤ στην αμυντική βιομηχανία.