Σκληρή κριτική για το Eurofighter και το ελληνικό ενδιαφέρον.

Οι επιδόσεις συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών στους βομβαρδισμούς της Λιβύης,έχει άμεσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όταν θα ανοίξει το θέμα επιλογής νέους μαχητικού αεροσκάφους για την Ελλάδα,τέσσερα απ΄ αυτά τα αεροσκάφη θα τεθούν υπό αξιολόγηση. F-18,Gripen,Rafale και Eurofighter.

Αυτό το τελευταίο δέχεται σκληρή κριτική κυρίως για το οικονομικό κόστος της χρήσης του. Και τα πυρά προέρχονται από τη Βρετανία,η οποία ήδη διαθέτει στην αεροπορική της δύναμη Eurofighter.

Οι Times του Λονδίνου πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα έχουν ασκήσει σχετική κριτική.

Σύμφωνα με δημοσίευμά τους η επιμονή της RAF να χρησιμοποιήσει το Eurofighter σε επιθέσεις εναντίον αρμάτων μάχης στο έδαφος της Λιβύης δεν ήταν τίποτα περισσότερο από “ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων” για το αεροσκάφος.

Η πρώτη επίθεση του Eurofighter Typhoon έγινε στις 12 Απριλίου.
Το υπουργείο Άμυνας ,γράφουν οι Times,παρουσίασε το χτύπημα όι ακριβώς όπως έγινε. Ένα αεροσκάφος παλαιότερης τεχνολογίας Tornado GR4 ,εξοπλισμένο με LITENING II,χρησιμοποιήθηκε για να μπορέσει το Eurofighter να στοχεύσει το στόχο στο έδαφος.

Η είδηση του χτυπήματος ενός άρματος μάχης από Eurofighter ​​της RAF ήρθε μία μέρα πριν από την κυκλοφορία μιας εξαιρετικά επικριτικής έκθεσης της επιτροπής για το πρόγραμμα Typhoon.
Ο πρόεδρος της επιτροπής, Margaret Hodge, δήλωσε στους Times : “Πόσο τυχαίο είναι ότι αυτή η αεροπορική επιδρομή συνέβη την τελευταία στιγμή [πριν από την δημοσιοποίηση της έκθεσης;”
Το Typhoon είχε σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των σοβιετικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η RAF ισχυρίζεται ότι έχει πλέον ευρύτερη χρησιμότητα ως αεροσκάφος επίθεσης και στο έδαφος.

Το δελτίο τύπου του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στις 13 Απριλίου, έλεγε: «Χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας ένα Typhoon και ένα Tornado πετώντας πάνω από τη δυτική Λιβύη εντόπισαν άρματα μάχης νότια της Misrata. Τα δύο αεροσκάφη επιτέθηκαν και το Typhoon έριξε με επιτυχία δύο βόμβες Enhanced Paveway II, ενώ το Tornado έπληξε ένα άλλο άρμα μάχης με Paveway IV. «
Σύμφωνα με τους Times όσο κι αν ακούγεται παράδοξο το παλαιότερο Tornado έφερε πιο εξελιγμένες βόμβες σε σχέση με το υπερσύγχρονο Eurofighter.
Enhanced Paveway IIs, είχε το Eurofighter ,Paveway βόμβες IV το Tornado.

Οι Enhanced Paveway II βόμβες έχουν μια ακτίνα γύρω από το στόχο «ένα τρίτο μεγαλύτερη» από την Paveway IV, λένε πηγές του βρετανικού ΥΕΘΑ, καθιστώντας το όπλο πιο επικίνδυνο για την πρόκληση παράπλευρων απωλειών σε κατοικημένη περιοχή.

Πλάνα από την επίθεση του Typhoon απελευθερώθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας στις 13 Απριλίου και έδειξαν δύο Λιβυκά άρματα μάχης να πλήττονται.

Ωστόσο, το υλικό προέρχεται από τα Tornado GR4.

Η έκθεση της αρμόδιας για να εξετάσει το κόστος του προγράμματος για τη χρήση του Eurofighter Typhoon ήταν ιδιαίτερα επικριτική και για τα χρήματα που δαπανώνται ώστε το αεροσκάφος να γίνει αξιόπιστο και για επιθέσεις εναντίον στόχων στο έδαφος. Τότε ήρθε η ανακοίνωση για την επίθεση στη Λιβύη.Παρόλα αυτά το κόστος χρήσης του παραμένει αντικείμενο επικρίσεων και προβληματισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απελευθερώνονται από την RAF το Tornado GR4 έχει κόστος £ 33.912 ανά ώρα πτήσης, ενώ το Eurofighter Typhoon κόστος £ 85.895.