Δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το αδιέξοδο συνεχίζεται μεταξύ της Μόσχας και της Ατλαντικής Συμμαχίας για την αντιπυραυλική ασπίδα. Οι διαπραγματεύσεις είναι «σχεδόν σε στασιμότητα», παραδέχτηκε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, ανοίγοντας μια διάσκεψη για το θέμα στη Μόσχα .
Το Κρεμλίνο είχε ήδη ανακοινώσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα ορκιστεί πρόεδρος τη Δευτέρα , κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάσει στο Σικάγο στις 20 Μαΐου και 21, όπου οι ηγέτες της Συμμαχίας πρέπει να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ασπίδας.
Η ιστορία της αντιπραυλικής ασπίδας ξεκίνησε το 2010 στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας, όταν οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι σχεδιάζουν την ανάπτυξη ραντάρ και πυραύλων αναχαίτισης στην Ευρώπη,ώστε να αντιμετωπίζουν απειλές από τη Μέση Ανατολή και ειδικά από το Ιράν.
Η Ρωσία έχει εναντιωθεί από την αρχή στο σχέδιο, αφού πιστεύει ότι απειλεί τη δική της ασφάλεια. “Μόλις η ασπίδα ολοκληρωθεί θα μπορεί να αναχαιτίζει τους ρωσικούς διηπειρωτικούς πυραύλους” ,υποστηρίζει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ν.Makarov.
Το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ασπίδα του δεν θα αποτελεί απειλή για τη Ρωσία.
Στο ΝΑΤΟ θέλουν να εμφανίζονται αισιόδοξοι και επικαλούνται τις δηλώσεις Ρώσων υψηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι “Ρωσία και ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή”.
Το Κρεμλίνο απειλεί,το ΝΑΤΟ αντιδρά
Μια απειλή του Κρεμλίνου να εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα στο προγραμματισμένο από το ΝΑΤΟ σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη είναι αδικαιολόγητη, καθώς το σύστημα δεν θέτει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Το ΝΑΤΟ επιμένει εδώ και καιρό ότι η αντιπυραυλική ασπίδα που αναπτύσσει αποσκοπεί στην προστασία των κρατών-μελών του από ενδεχόμενη Ιρανική επίθεση, αλλά η Ρωσία φοβάται ότι το σύστημα θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του δικού της πυρηνικού οπλοστασίου.
Σε μια έντονη κλιμάκωση της ρητορικής πριν από την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της χώρας, την επόμενη εβδομάδα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγκαστεί να πραγματοποιήσει προληπτικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
»Οι δηλώσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, μετά τις συνομιλίες που είχε με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
»Το πυραυλικό αμυντικό μας σύστημα δεν έχει από τεχνική άποψη σχεδιαστεί για να απειλήσει τη Ρωσία με οποιονδήποτε τρόπο και έχουμε παράσχει τις πληροφορίες αυτές στους Ρώσους. Από πολιτική άποψη δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε στη Ρωσία», πρόσθεσε.
Το ΝΑΤΟ έχει καλέσει τη Ρωσία να συνεργαστεί για την αντιπυραυλική άμυνα και έχουν κοινά αμυντικά συμφέροντα, δήλωσε ο Ράσμουσεν προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ και η Μόσχα είχαν υπογράψει ένα σύμφωνο πριν από 15 χρόνια με το οποίο δεσμεύονταν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία ο ένας εναντίον του άλλου.
«Ο καλύτερος τρόπος για τους Ρώσους να δουν με τα μάτια τους ότι το σύστημά μας δεν στρέφεται εναντίον τους θα ήταν να συνεργαστούν ενεργά», σημείωσε.
«Θα συνεχίσουμε το διάλογό μας με τη Ρωσία και ελπίζω μία μέρα στο μέλλον να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε ο Ράσμουσεν.