Το σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό να υλοποιηθεί και δεν είναι καθόλου ευχάριστο για την Ελλάδα. Η Τουρκία η οποία ήδη αναμένει τη παραλαβή των 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, “πιέζεται” από την Ιταλία να μπει στο κλαμπ των χωρών του Eurofighter!Και φαίνεται ότι η Άγκυρα το συζητά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει αυτή η συζήτηση. Η Ρώμη έχει αναλάβει την αποστολή να πείσει την Άγκυρα ότι η ΠΑ της δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από την Ουάσινγκτον και πως η μοναδική εναλλακτική και συμφέρουσα λύση είναι το Eurofighter.
Η τουρκική εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ επικαλείται μάλιστα και δήλωση αναλυτή αμυντικών θεμάτων σύμφωνα με την οποία «η Τουρκία θέλει ένα μέρος του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της να παραμείνει έξω από την τεχνολογική επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ίδια άποψη εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ιταλίας.
«Guido Crosseto σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφvn, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF, που πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη.
«Εάν η Τουρκία ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία», δήλωσε ο Crosseto.
Τούρκοι αξιωματούχοι ιδιωτικώς λένε ότι θέλουν -εκτός από το F-35- κι ένα άλλο μαχητικό που θα αναπτυχθεί με μια χώρα ή χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την υπερβολική εξάρτηση της Άγκυρας από την Ουάσιγκτον.
Έτσι κι αλλιώς σ΄ αυτή τη σχέση υπάρχει πλέον μεγάλη καχυποψία από τις ΗΠΑ.
Ο αεροπορικός στόλος της Τουρκίας αποτελείται από F-16 τα οποία εκσυγχρονίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κατασκευάστρια Lockheed Martin που φτιάχνει τώρα τα F-35 είναι κατά τους Τούρκους ανοιχτλη στην επιρροή των ΗΠΑ.
Τα παλαιότερα F-4 της Τουρκία εκσυγχρονίστηκαν από το Ισραήλ, και τα παλαιότερα F-16 της, εκσυγχρονίζοντται από την ίδια την Τουρκία. Όμως αυτά θα παροπλιστούν το 2020.
Η κοινοπραξία Eurofighter περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία και την Ισπανία. Προσπάθεια να βρει έναν εταίρο μαχητής
Ο Crosseto είπε ότι η ένταξη της Ινδίας και της Ιαπωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος Eurofighter είναι πιθανό να παροτρύνει την Τουρκία να ενταχθεί επίσης.
Αυτές οι πληροφορίες φυσιολογικά θα έπρεπε να προβληματίζουν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως στην κατάσταση απόλυτου πανικού που βρίσκεται επαναλαμβάνει μονότονα μέσω του κ.Βενιζέλου την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μειώσεις αμυντικών δαπανών που ο πληθωρικός ΥΕΘΑ , προσδιόρισε στο 70%.