Να αξιοποιήσει τις δυνατότητες στα λεγόμενα «έξυπνα τηλέφωνα» μέσω δικών του εφαρμογών θέλει ο αμερικανικος στρατός. Οσο, όμως, κι αν τα smartphones ανοίγουν νέα πεδία εφαρμογών, όταν πρόκειται για το στρατό επικρατούν δεύτερες σκέψεις, καθώς τέτοιες ψηφιακές εφαρμογές κινούνται εκτός της επίσημης ιεραρχίας, αλλά και μπορούν να θέσουν τα στρατιωτικά δύκτια σε κίνδυνο.
Ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να διαθέσει δικές του εφαρμογές, που θα είναι δοκιμασμένες και εγκεκριμένες από τις υπηρεσίες του, μέσω ενός Army Market κατά τα αντίστοιχα iTunes και Android Market.
Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και οι εφαρμογές έχουν ήδη αποδείξει τη αξία τους. Παράδειγμα; Το Army app Blue book παρέχει εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον πολιτισμό του Στρατού, την ιστορία, την εκπαίδευση και τους κανονισμούς -και κατά τις εκτιμήσεις των αμερικανών εξοικονομεί 750.000 δολάρια από το κόστος των εκτυπώσεων- σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικου Στρατού. Οι δοκιμές σε στρατιώτες, που διατέθηκε, έδειξαν ότι βελτίωσαν τη βαθμολογία τους σε γραπτές δοκιμασίες.
Η πρωτοβουλία για Ψηφιακές Εφαρμογές βρίσκεται στην κέντρο αυτής της πρωτοβουλίας. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 και συμμετείχαν αξιωματικοί πληροφοριών του στρατού, το στρατιωτικό κέντρο ενσωμάτωσης νέων δυνατοτήτων, η διεύθυνση εκπαίδευσης, η διεύθυνση δόγματος… Οι υπό ανάπτυξη εφαρμογές αφορούν τη διοίκηση, την κατάρτιση και το τακτικό επίπεδο.
• Αξιολόγηση με νέες προσεγγίσεις κατάρτισης, που επιτρέπουν στους στρατιώτες να εκπαιδεύονται οποτεδήποτε και οπουδήποτε (παροχή ενός «εντατικού μαθησιακού περιβαλλοντος»).
• Εξερεύνησε των smartphone με δυνατότητα να επιτρέπουν σε κάθε στρατιώτη να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σε οποιοδήποτε περιβάλλον.
• Ανάπτυξη μέσων για την ταχεία ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών, που θα είναι σε ένα κλάσμα του κόστους των παραδοσιακών μεθόδων.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εφαρμογών θα είναι αδιαβάθμιτη και δημόσια προσβάσιμη. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι «ελεγχόμενα αδιαβάθμιτη» ή «πληροφορίες για επίσημη μόνο χρήση μόνο». Σε τακτικό επίπεδο θα υπάρχουν περίπου 80 ψηφιακές εφαρμογές, που θα φέρνουν τους στρατιώτες σε άμεση επαφή με το κέντρο επιχειρήσεων.
Το ερώτημα είναι ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές και πώς. Οι αμερικανοί λένε ότι εάν αυτές οι κρίσιμες ερωτήσεις απαντηθούν σωστά, τότε αυτές οι εφαρμογές θα δώσουν στους στρατιώτες πρωτοφανείς δυνατότητες στο πεδίο της μάχης. Αν απαντηθούν ανεπαρκώς, ο εχθρός θα έχει μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στο στρατιωτικό δίκτυο.
Στόχος είναι σε τακτικό επίπεδο να λειτουργήσουν εφαρμογές το 2013 και από το 2014 ο στρατός να διαθέτει ασφαλείς εμπορικές και στρατιωτικές εφαρμογές. Θα γίνει ένα smartphone επίκεντρο μιας πολεμικής σχεδίασης; Θα δούμε, λένε, αν και μάλλον είναι πολύ νωρίς…
Ηδη, η Raytheon μετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, που έχει να κάνει με τη διαχείρισης κινητών και ασύρματων δυκτίων. Σαράντα τέτοια συστήματα ήδη δοκιμάζονται στο Αφγανιστάν. Και μια επίδειξη ταυτόχρονης μεταγωγής δεδομένω, φωνής και βίντεο μέσω 3G δυκτίου, όπου χρησιμοποιήθηκαν smartphones και tablets έγινε το περασμένο δίμηνο στο Φορτ Μπένινγκ. Οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν τα τηλέφωνα για να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες, να επικοινωνούν με τους διοικητές και να παρακολουθούν φίλιες και εχθρικές δυνάμεις.
Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες παραδέχονται ότι οι τεχνολογίες smartphone και tablet είναι «ευάλωτες». Επισημαίνουν, ταυτόχρονα ότι η iPad τεχνολογία, που «κινείται με ταχύτητα φωτός» μετράει μόλις δύο χρόνια.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το «Λελέμετρο» του φαντάρου. «Σβήνει» μήνες και μετράει υπηρεσίες σε smartphone!