Ο Παγκόσμιος Χάρτης των Εξοπλισμών. Δείτε τον.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τον “παγκόσμιο χάρτη των εξοπλισμών”, μας έστειλε το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων.Τα στοιχεία στηρίζονται σε έκθεση του International Peace Research Institute και είναι πραγματικά εντυπωσιακά:

Έκθεση SIPRI 2006-2010

Όπως προκύπτει από έκθεση του International Peace Research Institute, στη Στοκχόλμη, που ανάμεσα στις πρώτες θέσεις περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα (6%) και το Πακιστάν (5%), η Ινδία είναι πια ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των όπλων στο κόσμο εξαιτίας των μεγάλων αγορών όπλων που έκανε την περίοδο 2006-2010, καθώς το ποσοστό εισαγωγής όπλων έφθασε το 9%.

Σύμφωνα με το SIPRI της Σουηδίας, η Ρωσία παραμένει ο πρωταρχικός προμηθευτής όπλων και στρατιωτικού υλικού στην Ινδία. Το ποσοστό των όπλων που προμηθεύετε από τη Ρωσία το Ν.Δελχί εκτιμήθηκε σε 82%.

Η Ινδία θέλει να αξιοποιήσει τις αγορές όπλων για την απόκτηση κυρίως τεχνογνωσίας. Οι Ινδοί ακολουθούν το παράδειγμα των Κινέζων. Με την τεχνογνωσία που αποκτούν αρχίζουν σιγά σιγά, να παράγουν δικά τους όπλα.

Σύμφωνα με τον Guardian η Ινδία έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, ύψους περίπου 150 δις δολαρίων. Θα αγοραστούν αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, υποβρύχια, αλλά και τεχνολογία εντός των επομένων πέντε ετών, καθώς η προσοχή της Ινδίας στρέφεται από το Πακιστάν προς την Κίνα.

Το μέγεθος της ινδικής αγοράς έχει πυροδοτήσει αγώνα μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών παγκοσμίως: ενδεικτικά, η Ρωσία έχει προσφέρει ένα από τα πιο σύγχρονα υποβρύχιά της, το Amur 1650.

Οι Ινδοί κατασκευάζουν ήδη υποβρύχια γαλλικού σχεδιασμού, και οι Γάλλοι κάνουν αγώνα για να τους «κρατήσουν στη συμφωνία». Ένα νέο συμβόλαιο, ύψους 2,1δις δολαρίων, για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων Akash, πρόκειται να υπογράψει η Αεροπορία της Ινδίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα «κεφάλαια» του προγράμματος είναι η ύψους περίπου 26 εκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας για την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενεάς, του οποίου η παραγωγή θα μοιραστεί μεταξύ των δύο χωρών.

Από πλευράς τους, οι Γάλλοι ελπίζουν να πείσουν το Νέο Δελχί να αγοράσει 120 μαχητικά Rafale. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπογράφτηκαν συμφωνίες για μεταγωγικά αεροσκάφη και άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ινδίας για το ερχόμενο οικονομικό έτος εκτιμάται στα 36 δισ. δολ.!

Η Κίνα σκοπεύει να δαπανήσει επίσημα 91,5 δισεκατομμυρίων δολάρια!

Πριν από ένα χρόνο, το SIPRI είχε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στο κόσμο (9%), κατά στη διάρκεια της περιόδου 2005-2009, ήταν η Κίνα (ενώ σήμερα το 6%)αυξάνοντας παράλληλα τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 15% (2009) επικαλούμενη μεταξύ άλλων προβλήματα ασφαλείας στο Θιβέτ.

Η Κίνα επιδιώκει και την αντιγραφή οπλικών συστημάτων. Ήδη η κινεζική πολεμική βιομηχανία έχει αρχίσει να εξάγει όπλα στο Πακιστάν, στην Αίγυπτο και σύντομα οι εξαγωγές της θα επεκταθούν σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής!

Παράλληλα, υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος: η Κίνα εξοπλίζεται όλο και περισσότερο, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όχι τόσο εξαιτίας κάποιου συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος της ανερχόμενης υπερδύναμης, όσο εξαιτίας ακριβώς του πέπλου μυστηρίου που περιβάλλει τον κινεζικό στρατό και τα οπλικά του συστήματα. 

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, η Κίνα αναβαθμίζει τα χερσαία πυραυλικά της συστήματα, αυξάνει τον αριθμό των υποβρυχίων της και διευρύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Ακόμη, η έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα διαθέτει 1.150 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και άγνωστο αριθμό πυραύλων μέσου βεληνεκούς. Ενώ βεβαίως διατυπώνονται οι αμερικανικές ανησυχίες, την ίδια στιγμή η Αμερική διενεργεί αεροναυτικές ασκήσεις από κοινού με τη Ν. Κορέα και συσφίγγει διπλωματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με το Βιετνάμ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε σε πρόσφατη τοπική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βιετνάμ ότι η χώρα της υποστηρίζει διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και από τρίτες χώρες.

Η Ρωσία επίσης είναι μια δύναμη που προχωρά σε γιγάντια εξοπλιστικά προγράμματα. Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία θα διπλασιάσει την παραγωγή της σε στρατηγικούς και τακτικούς πυραύλους από το 2013, υπογραμμίζοντας ότι η ανανέωση των αεροπορικών δυνάμεων είναι μία από τις προτεραιότητες ανάπτυξης του ρωσικού στρατού: «Η παραγωγή νέων πυραυλικών συστημάτων σχεδόν θα διπλασιαστεί από το 2013» δήλωσε ο Πούτιν στην ετήσια ομιλία του για τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης ενώπιον των βουλευτών της Κάτω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου (Δούμα).

«Τα στρατεύματα θα είναι εξοπλισμένα με νέους στρατηγικούς και τακτικούς πυραύλους», πρόσθεσε, αναφέροντας τους στρατηγικούς διηπειρωτικούς πυραύλους RS-24 Iars (κωδικός ΝΑΤΟ SS X-29) και Bulava (κωδικός NATO SS-NX-30), καθώς και τα συστήματα πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander (κωδικός NATO SS-26 Stone). Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία που προβλέπει την ναυπήγηση τεσσάρων γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral (ελικoπτεροφόρα) για το ρωσικό ναυτικό, δύο θα κατασκευαστούν κυρίως στη Γαλλία και δύο στη Ρωσία.

  

Επίσης, τον επανεξοπλισμό και εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παρά την οικονομική κρίση, επικαλούμενος ως απειλή την επέκταση των συνόρων του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ο υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ μιλώντας στην ίδια συνάντηση αναφέρθηκε στις «φιλοδοξίες των ΗΠΑ να αποκτήσουν πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές και ενεργειακές πηγές της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν όλες τις διαδικασίες για να εκδιώξουν τη Ρωσία από περιοχές όπου παραδοσιακά βρίσκονται τα συμφέροντά της».

Η Μόσχα έχει ανταποκριθεί στο άνοιγμα του Μπαράκ Ομπάμα με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τη ρωσική ηγεσία να κάνει σχέδια για ευρύ επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους, επειδή όπως είπε ο Μεντβέντεφ η πιθανότητα επέκτασης του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την απειλή τοπικών κρίσεων και της διεθνούς τρομοκρατίας, «απαιτεί να δώσουμε στις δυνάμεις μας νέο, μοντέρνο σχεδιασμό». Αυτή η μεγάλης κλίμακας ανανέωση για τον στρατό και το ναυτικό θα ξεκινήσει το 2011.

Το Κρεμλίνο προχωρά ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο οι αναλυτές θεωρούν ως τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν σκοπό να μετατρέψουν τις ένοπλες δυνάμεις σε μια δύναμη μικρότερη σε αριθμό ανδρών αλλά με μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερο εξοπλισμό.  Στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι αλλαγές οφείλονται στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας τον περασμένο Αύγουστο. Οι ρωσικές δυνάμεις κινήθηκαν γρήγορα και κατέλαβαν μεγάλες γεωργιανές περιοχές έπειτα από την προσπάθεια της κυβέρνησης Σαακασβίλι να καταλάβει τη Νότια Οσετία. Όμως ο πόλεμος αυτός που διήρκεσε 5 ημέρες αποκάλυψε ελλείψεις σε σύγχρονα όπλα, όπως πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας, σύγχρονα συστήματα τηλεπικοινωνιών και κατασκοπευτικά αεροσκάφη.
 

 Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, η “γεωγραφία” των εισαγωγών όπλων στον κόσμο δεν έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών. 

Ασία και Ωκεανία ήταν οι βασικές περιοχές από 2006 έως το 2010 έχοντας το τεράστιο ποσοστό του 43% του συνόλου των εισαγωγών όπλων. Η Ευρώπη ακολουθεί με 21% , η Μέση Ανατολή με 17%, η Αμερική με 12% και τέλος η Αφρική με 7%.

Ο κατάλογος των μεγαλύτερων προμηθευτών παραμένει σταθερός. Οι ΗΠΑ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 30% των παγκόσμιων εξαγωγών προϊόντων άμυνας. Οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει το 44% των όπλων τους στην Ασία, το 28% στη Μέση Ανατολή και το 19% στην Ευρώπη. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο στα όπλα από τις ευρωπαϊκές χώρες (11% των παγκόσμιων πωλήσεων). Η Γαλλία έρχεται έπειτα με 7% και αμέσως μετά η Μεγάλη Βρετανία με 4%. Ο όγκος των πωλήσεων όπλων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 24%  σε σύγκριση με την περίοδο 2001 – 2005. Η Ρωσία ήταν ο ηγέτης στον πραγματικό όγκο των εξαγωγών κατά την περίοδο 2000-2004. Ωστόσο, η κατάσταση μεταβλήθηκε κατά την περίοδο 2005-2008. Το μερίδιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διεθνή αγορά των όπλων έφτασε το υψηλότερο σημείο στο 2003 (33%), αλλά στη συνέχεια μειώθηκε στο 23% από το 2005-2009.



ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ