Νέο αντιπυραυλικό σύστημα

Το νέο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-500 που αναπτύσσεται από την Air Defense Concern Almaz-Antey, θα βασίζεται στo S-400 Triumph. Αυτό φέρεται να δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Anatoly Kornukov. Σύμφωνα με τον ίδιο, το S-500 θα διαφέρει από το S-400 λόγω μικρότερης κατανάλωσης ενέργειας και στην… αίσθηση!

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Kornukov, το S-500, πιθανότατα δεν θα αυξήσει το εύρος στόχου. «Το S-400 – είναι ένα δυσκίνητο, δαπανηρό, ενεργοβόρο σύστημα αν και οι παράμετροι είναι αρκετά αποτελεσματικοί,» προσθέτει πρώην διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στα μέσα του Σεπτέμβρη ο διοικητής της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας Aleander Zelin είπε ότι οι S-500 είναι ένα «ποιοτικό νέο σύστημα, το οποίο δεν αποτελεί συνέχεια των S-400. Σημείωσε ότι είναι πολλά υποσχόμενο στο εγγύς μέλλον . Λίγο αργότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Concern PVO Almaz-Antey Igor Ashurbeyli είπε ότι η ανάπτυξη των S-500 θα ολοκληρωθεί το 2015 Έως αυτή τη στιγμή, υπάρχουν επίσης σχέδια για την κατασκευή δύο νέων μονάδων – για την κατασκευή πυραύλων και εξοπλισμού εδάφους.

ΟΙ S-500 έχουν σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων έως και 3,5 χιλιάδες χιλιόμετρα με ταχύτητες έως και πέντε χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτος. Το εύρος των S-500 είναι περίπου 600 χιλιόμετρα.