Στη Lockheed Martin πρέπει να έχουν αρχίσει να ανησυχούν ιδιαίτερα παρά το γεγονός ότι πριν από μερικές μέρες κατάφεραν να πείσουν -με κυβερνητική βοήθεια ίσως- την Ιαπωνία να μπει στο “κλαμπ” των χωρών που παρήγγειλαν F-35. Κι αυτό γιατί οι περικοπές που αναμένεται να ανακοινώσει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λ.Πανέττα, θα έχουν ψηλά στη λίστα το πανάκριβο πρόγραμμα του F-35,το οποίο δεν έχει πείσει ούτε τους ίδιους τους Αμερικανούς για την αποτελεσματικότητά του.
Η οικονομική πραγματικότητα οδηγεί τις ΗΠΑ σε αναθεώρηση του δόγματος που ήθελε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύο πολεμικές συγκρούσεις ταυτόχρονα.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, βρίσκονται στις τελικές συσκέψεις για πιθανές περικοπές σε κάθε σημαντικό τομέα των στρατιωτικών δαπανών: το πυρηνικό οπλοστάσιο, τα πολεμικά πλοία,τα αεροσκάφη μάχης, τους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών.
Στόχος 450 δισεκατομμύρια δολάρια σε περικοπές σε μια δεκαετία ,το ποσό που ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο συμφώνησαν το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό αντιπροσωπεύει το 8% του προϋπολογισμού του Πενταγώνου. Αλλά υπάρχει έντονη συζήτηση σχετικά με επιπλέον $ 500 δισ. περικοπών που μπορεί να απαιτηθούν από το Κογκρέσο.
Ο Πανέτα και οι στρατιωτικοί λένε βέβαια ότι μια μείωση κατά 1 τρις δολάρια, περίπου 17% του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, θα ήταν καταστροφική για την εθνική ασφάλεια. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι θα είναι οδυνηρή μεν αλλά διαχειρίσιμη και προσθέτουν ότι υπήρχαν πιο απότομες στρατιωτικές περικοπές μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και τους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ.
Πολλοί οι οποίοι ανησυχούν για τις περικοπές, συμπεριλαμβανομένου του κ. Πανέτα, πιστεύουν ότι οι δαπάνες για το προσωπικό δεν είναι βιώσιμες και ότι οι συνταξιοδοτικές παροχές μπορούν να περικοπούν ώστε να… σωθούν κρίσιμα προγράμματα όπλων! Πρώτα απ΄ όλα οι εταιρείες και στη προκειμένη περίπτωση, η Lokcheed Martin,που φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με το πρόγραμμα του F-35.
Ο προβληματισμός για τις περικοπές και τις επιπτώσεις που θα έχει στην μαχητική ικανότητα των Αμερικανικών ΕΔ, είναι μεγάλος. Οι New York Times σε ρεπορτάζ τους θέτουν μερικά ερωτήματα:
“Αν, ας πούμε, το Πεντάγωνο κόψει 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία, μειώνοντας τον αριθμό των μεταφορικών αεροσκαφών θα υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή του Ειρηνικού για να αντιμετωπίσουν μια όλο και πιο δυνατή Κίνα; Εάν το Πεντάγωνο εξοικονομήσει σχεδόν $ 150 δισεκατομμύρια τα επόμενα 10 χρόνια με τη συρρίκνωση του στρατού, (483.000 στρατιώτες από 570.000), θα είναι έτοιμη η Αμερική για ένα μακρύ πόλεμο σε έδαφος της Ασίας;”
Αλλά θέτει θέμα και για τις περικοπές που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό:
“Τι γίνεται με την εξοικονόμηση περισσότερων από $ 100 δις σε περικοπές της υγειονομικής περίθαλψης για απόστρατους; Θα αθετήσουν μια υπόσχεση για όσους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για τη χώρα;”
Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, το Πεντάγωνο ξοδεύει 181 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού , σε δαπάνες προσωπικού: 107 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους μισθούς και τα επιδόματα, $ 50 δισ. ευρώ για την υγειονομική περίθαλψη και 24 δισεκατομμυρία δολάρια στις αμοιβές συνταξιοδότησης.
Ο κύριος στόχος είναι το F-35
Ο κύριος στόχος των μειώσεων είναι το F-35 Joint Strike Fighter, ένα από τα πιο ακριβά προγράμματα όπλων στην ιστορία. Το Πεντάγωνο σχεδίαζε να δαπανήσει περίπου $ 400 δισεκατομμύρια για να αγοράσει 2.500 από αυτά.
Τα σχέδια όμως άλλαξαν.
Τα κέντρο συζήτησης έχει να κάνει με το αν πράγματι ,χρειάζεται το προηγμένο μαχητικό stealth. Το κύριο πλεονέκτημα των F-35 είναι η ικανότητά του να αποφύγει τα συστήματα ραντάρ -κάτι που μειώνεται δραματικά όταν φέρει όπλα εξωτερικά- γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατάρριψή του. Αυτό όμως είναι ένα χαρακτηριστικό που είναι σημαντικό μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλακούν σ΄ έναν πόλεμο με αντίπαλο , προηγμένο τεχνολογικά στον στρατιωτικό τομέα.
Το δίλημμα λοιπόν για τον Πανέττα είναι αν θα κάνει τη καρδιά του …πέτρα και θα προχωρήσει σε δραστικές περικοπές ενός αβέβαιου εξοπλιστικού προγράμματος σ΄ ότι αφορά την επιχειρησιακή του χρησιμότητα και επιτυχία ή θα προσπαθήσει να σώσει ότι μπορεί να σωθεί κόβοντας όμως μισθούς και συντάξεις από το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ. Αν αποφασίσει το δεύτερο μπορεί να μιλήσει με τον δικό μας Π.Μπεγλίτη, πρώην ΥΕΘΑ, ο οποίος σε θέματα περικοπής μισθών -και κυρίως στην …δικαιολόγησή τους- θεωρείται πλέον ειδικός!