Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα Γκάρι Λοκ κλήθηκε αργά χθες στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του επιδόθηκε διαμαρτυρία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας μετά την επίσημη ενημέρωση του αμερικανικού Κογκρέσου για τη συμφωνία αναβάθμισης των καταδιωκτικών-βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου F-16 της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊβάν.
Η κυβέρνηση της Κίνας αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της συμφωνίας, αξίας περίπου 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τονίζοντας ότι «υποσκάπτει τις διμερείς σχέσεις».
Η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, έγραψε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πληρώσει το τίμημα της πώλησης όπλων στην Ταϊβάν, που θα είναι η μείωση της διμερούς συνεργασίας.
Η συμφωνία ενδέχεται να προκαλέσει αναστάτωση, αλλά όχι να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τις διμερείς σχέσεις, εκτιμά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Το ΥΠΕΞ της Κίνας καταδίκασε τη συμφωνία τονίζοντας ότι θα επιδεινώσει την διμερή συνεργασία στους τομείς της Άμυνας και της ασφάλειας.
Η Λαϊκή Ημερησία έγραψε ότι «κάθε φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν σχέδια για μια πώληση όπλων μεγάλης κλίμακας στην Ταϊβάν αναπόφευκτα υποβάλλουν σε δοκιμασία τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και η διμερής συνεργασία βλάπτεται».
«Ουδέποτε ελπίζαμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έθεταν την εμπιστοσύνη πάνω από τα συμφέροντά τους στην εθνική τους ατζέντα. Αλλά ακόμα και από τη σκοπιά των εθνικών τους συμφερόντων, η επιμονή στην πώληση όπλων στην Ταϊβάν δεν είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ένα σοφό βήμα από τις ΗΠΑ», ανέφερε η εφημερίδα.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισμένη κινεζική επαρχία και αντιτίθεται στις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην ανεξάρτητη κυβέρνηση της νήσου υποστηρίζοντας ότι εμποδίζει τις προσπάθειες επανένωσης. Η Ουάσινγκτον αντιτείνει ότι θέλει το Πεκίνο και η Ταϊπέι να αποφασίσουν για το μέλλον τους μέσω διμερών διαπραγματεύσεων και ότι είναι υποχρεωμένη, λόγω νόμων που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο, να συμβάλλει στην αυτοάμυνα της Ταϊβάν.
«Οι Αμερικανοί πολιτικοί κάνουν πολύ μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι μπορούν, από την μια, να απαιτούν η Κίνα να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνη μεγάλη δύναμη και να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στο ένα ή το άλλο ζήτημα ενώ από την άλλη ανεύθυνα και απρόκλητα να πλήττουν τα πιο βασικά συμφέροντα της Κίνας. Έχουν αναλογιστεί αυτοί οι Αμερικανοί πολιτικοί τι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα — οι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν ή η οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας- ΗΠΑ;», έγραψε η Λαϊκή Ημερησία σε κύριο άρθρο της.
Ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών προβλέπει την εγκατάσταση ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας και προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος, βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ και με GPS κι άλλων οπλικών συστημάτων στα F-16 της Ταϊβάν.
Στην Ταϊπέι, το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών θα συμβάλλει στην ειρήνη στην περιφέρεια βελτιώνοντας τις δυνατότητες της Ταϊβάν να αμυνθεί έναντι της συνεχιζόμενης ‘απειλής’ της Κίνας. Η κυβέρνηση της νήσου θα συνεχίσει να πιέζει να της διατεθούν και F-16 τελευταίας τεχνολογίας, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση Ομπάμα είναι υποχρεωμένη από το νόμο να ενημερώνει το Κογκρέσο για κάθε σημαντική πώληση όπλων. Η πώληση μπορεί να προχωρήσει έπειτα από 30 ημέρες εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει να την εμποδίσει στο δοσμένο διάστημα.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρναϊν πρότεινε να τροποποιηθεί η σχετική πρόταση νόμου ώστε να καταστεί υποχρεωτική η μελλοντική πώληση τουλάχιστον 66 νέων μαχητικών F-16 C/D στην Ταϊβάν.